08:50 27.10.2020

У Сенаті США схвалили кандидатуру Емі Коні Барретт на пост судді Верховного суду

3 хв читати
У Сенаті США схвалили кандидатуру Емі Коні Барретт на пост судді Верховного суду

Сенат США в понеділок більшістю голосів затвердив кандидатуру Емі Коні Барретт, висунутої президентом країни Дональдом Трампом на пост судді Верховного суду, повідомляють американські ЗМІ.

"За" проголосували 52 сенатори, 48 - "проти". Сьюзан Коллінз стала єдиною республіканкою, яка проголосувала проти кандидатури Барретт, вона вважає, що суддю Верховного суду не повинні затверджувати до президентських виборів.

Напередодні демократи в Сенаті виступили проти призначення нового члена Верховного судді до президентських виборів 3 листопада.

"Сенатори-демократи всю ніч виступають на знак боротьби з цим обманним процесом республіканців у Сенаті", - заявив тоді сенатський лідер меншості Чак Шумер.

Минулого тижня юридичний комітет Сенату США більшістю голосів ухвалив кандидатуру Барретт на пост судді Верховного суду. Сенатори-демократи бойкотували голосування, не з'явившись на нього. Республіканці, у яких в комітеті більшість, проголосували "за".

48-річна Емі Барретт - консервативна католичка, мати сімох дітей. Зокрема, вона вкрай негативно ставиться до абортів - проблеми, яку вважають надзвичайно важливою багато республіканців. У 2018 році Трамп розглядав можливість висунення її кандидатури на пост судді Верховного суду після відставки Ентоні Кеннеді, проте тоді, Трамп у підсумку вибрав Бретта Кавано.

Трамп раніше попереджав, що націлений на те, щоб процедура затвердження кандидата завершилася до президентських виборів 3 листопада 2020 року. Передбачається, що достатня кількість республіканців, які утримують більшість в Сенаті, погодяться це зробити. У свою чергу, проти призначення верховного судді до виборів виступають сенатори-демократи, а також деякі республіканські сенатори, що представляють штати, в яких сильні позиції демократичного електорату.

Кандидат Трампа в разі затвердження замінить в суді померлу у вересні Рут Бейдер Гінзбург. При розгляді справ Гінзбург дотримувалася принципів, близьких Демократичної партії.

Загалом, до кончини Гінзбург у Верховному суді було п'ять суддів, що підтримують республіканців, і четверо суддів, близьких за поглядами до демократів. Однак тепер, у разі схвалення кандидата Трампа, в суді опиняться шість прореспубліканських суддів і тільки троє - "суддів-демократів".

Посада члена Верховного суду в США - довічна. Як правило, на неї призначають порівняно молодих суддів. Таким чином, у Трампа тепер є можливість на довгі роки забезпечити саме той склад суду, який трактуватиме закони так, як це вважають правильним саме республіканці.

Експерти вважають, що, таким чином, призначення ще одного "республіканського" судді - не менш важлива подія, ніж, наприклад, навіть президентські вибори.

Крім того, зміцнення позицій республіканців у суді може бути важливим якраз напередодні виборів. Наразі не виключено, що дуже багато виборців проголосують поштою. Республіканці попереджають, що це - дуже ненадійний метод, оскільки бюлетені практично не захищені від махінацій. Тому не виключено, що незалежно від результатів голосування, кандидат, який програв, прагнутиме довести, що через порушення при голосуванні поштою вибори не можна вважати чесними. І в цій ситуації не виключено, що саме Верховному суду доведеться втрутитися в ці суперечки.

Трамп зі свого боку, в останні дні попереджав виборців, що його суперники демократи, ймовірно, можуть розглядати спеціальний план, щоб радикально змінити на свою користь розстановку сил у Верховному суді: на його думку, в разі, якщо в майбутньому ця партія отримає контроль над обома палатами конгресу і над посадою президента, то зможе домогтися зміни кількості членів Верховного суду і завдяки цьому - призначити туди своїх прихильників.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Українська авіація завдала ударів по семи районах зосередження особового складу противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА