18:57 27.10.2020

КС частково визнав неконституційною антикорупційну реформу - джерело в суді

3 хв читати
КС частково визнав неконституційною антикорупційну реформу - джерело в суді

Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

"На закритій частині засідання було ухвалено рішення, яке набирає законної сили. Визначені положення визнано неконституційними", - сказало джерело у КС, при цьому зазначивши, що конституційність цілої низки положень ще вивчатиметься, оскільки суд виніс ухвалу про виділення справи в окреме провадження.

Водночас співрозмовник агентства не уточнив, про що саме йдеться в рішенні і які саме положення антикорупційного законодавства КС визнав неконституційними.

Раніше екс-нардеп, член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко повідомив, що на закритому засіданні у вівторок КС проголосував за скасування ст. 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування), незаконного збагачення, електронного декларування, повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції.

Подання 47 народних депутатів фракції "ОПЗЖ" від 4 серпня про конституційність окремих положень закону "Про попередження корупції", Кримінального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та інших пов'язаних із ними законів України, які стосуються права та свободи громадян (щодо декларування доходів, моніторингу способу життя, законності отримання активів), викладено на 79 сторінках.

У поданні, яке надійшло до КС 5 серпня, зокрема, зазначається, що закон "Про запобігання корупції" зобов'язує декларувати майно членів сім'ї: дітей до досягнення ними повноліття, незалежно від місця їх проживання; будь-яких осіб, які спільно проживають, "мають взаємні права та обов'язки із суб'єктом".

На думку авторів клопотання, така норма дозволяє збір, зберігання, використання і поширення інформації, зокрема конфіденційної, про членів сім'ї суб'єктів декларування та інших третіх осіб, а також незаконне втручання в їхнє особисте та сімейне життя. Це робить можливим вибіркове переслідування суб'єктів декларування за політичними та іншими ознаками, а також з метою примусу їх до вчинення певних дій в рамках їхньої компетенції.

У документі також піддаються критиці передбачені антикорупційним законодавством питання визначення обґрунтованості активів, порядку їх виявлення, арешту та стягнення на користь держави.

"Оспорювані положення закону України "Про запобігання корупції" (ст. 51) навіть прямо передбачають втручання в право на недоторканність особистого та сімейного життя особи, зазначаючи, що таке втручання не має бути надмірним. Однак, зазначене законодавче унормування суперечить основоположним конституційним принципам", - йдеться в поданні.

Нещодавно КС повідомив, що розглядатиме 20 жовтня у формі письмового провадження справу за конституційним поданням 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції окремих статей, що стосуються антикорупційного регулювання, в різних законах.

Партія "Слуга народу" виступила із заявою у зв'язку з тим, що представницю Верховної Ради в Конституційному Суді Ольгу Совгирю разом із представником президента, пославшись на карантин, до КС не пустили на це засідання суду напередодні, 19 жовтня, коли суд несподівано вирішив змінити форму розгляду цієї справи з усної на письмову. Тобто в закритому режимі КС лише читає пояснення учасників процесу, а не заслуховує генпрокурора, голову Верховного Суду, міністра юстиції, в. о. директора НАБУ, директора НАЗК, представників президента та ВР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА