19:12 27.10.2020

Іран будує підземний завод зі збірки центрифуг для збагачення урану

2 хв читати
Іран будує підземний завод зі збірки центрифуг для збагачення урану

Інспектори МАГАТЕ отримали підтвердження інформації, яка з'явилася раніше, що Іран розпочав будівництво підземного підприємства зі збору центрифуг для збагачення урану, заявив у вівторок в інтерв'ю агентству Associated Press (AP) гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

"Вони (іранці - ІФ) це почали, але не завершили. Це довгий процес", - сказав він.

Інших деталей Гроссі надавати не став, пославшись на "конфіденційність інформації".

Тим часом AP нагадує, що в липні цього року на іранському ядерному об'єкті в Натанзе, де проводилося збагачення урану, сталася пожежа. Іранська влада згодом назвала саботаж причиною аварії, але не стала публічно озвучувати, кого саме підозрює в диверсії.

У свою чергу Гроссі повідомив, що Іран, як і раніше, дає доступ інспекторам МАГАТЕ до своїх об'єктів, зокрема в Натанзе. Також Гроссі сказав, що Іран продовжує накопичувати запаси низькозбагаченого урану, проте, за оцінками МАГАТЕ, він не володіє достатньою кількістю подібних матеріалів для виробництва ядерної зброї. При цьому гендиректор МАГАТЕ нагадав, що ще до укладення в 2015 році міжнародної угоди щодо іранської ядерної програми Тегеран був близький до отримання можливостей зі створення ядерної зброї, але не став домагатися цього.

AP нагадує з посиланням на останній нині квартальний звіт МАГАТЕ, що Іран має в своєму розпорядженні 2 105 кг низькозбагаченого урану, хоча міжнародна угода дозволяє Тегерану мати всього 202,8 кг. Іран також збагачує уран до рівня в 4,5%, хоча домовленості допускають рівень лише в 3,67%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА