20:51 27.10.2020

ВАКС вирішив відновити провадження у справі "Роттердам+"

2 хв читати
ВАКС вирішив відновити провадження у справі "Роттердам+"

Вищий антикорупційний суд вирішив відновити кримінальне провадження у справі "Роттердам+", повідомив керівник громадської організації "Центр протидії корупції" (ЦПК) Віталій Шабунін, який виступав позивачем у цій справі.

"ВАКС скасував незаконну постанову про закриття провадження у "Роттердам+". Дякую судді Оксані Олійник", - написав він у Facebook у вівторок ввечері.

Шабунін зазначив, що рішення суду не підлягає апеляції, тому Генеральна прокуратура зобов'язана терміново відновити розслідування.

Водночас, за його словами, після відновлення справи залишається лише три дні на її передачу до суду.

"Щоб це відбулося Венедіктова (Ірина Венедіктова, генеральний прокурор - ІФ) мусить не лише провадження відновити, а й одразу замінти в ньому процесуального керівника. Того, який це провадження назаконно закрив", - вважає Шабунін.

ЦПК у своєму Telegram-каналі зазначив, що йому вдалося довести суду, що прокурор САП Віталій Пономаренко безпідставно закрив справу, відхиливши великий обсяг доказів і пославшись на експертизу, яка і не довела, і не спростувала шкоду від формули.

ЦПК уточнив, що постанову прокурора про закриття справи оскаржував також Нікопольський завод феросплавів.

Як повідомлялося, ВАКС, який розглядав скаргу екс-заступника генерального прокурора Віктора Чумака, на засіданні 24 вересня відмовився відновлювати закриту САП 28 серпня "справу "Роттердам+". Про наміри оскаржити рішення суду повідомив Центр протидії корупції.

Національне антикорупційне бюро, зі свого боку, подало скаргу на дії прокурора, який закрив справу, в. о. керівника спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Генеральному прокурору.

У САП 28 серпня заявили, що "справу "Роттердам+" закрито в частині, що стосується підозрюваних, проте саме досудове розслідування триває. В антикорупційному органі зазначили, що наразі, у зв'язку з тривалістю попереднього розслідування, фактичним обмеженням термінів досудового розслідування, визначеним п. 3 ч. 4 ст. 219 КПК України, і відсутністю інших процесуальних джерел доказів, вичерпано можливості отримати достатні докази для доведення винуватості підозрюваних та інших осіб у суді.

Рішення САП закрити кримінальне провадження у справі, відомій як "Роттердам+", підтвердило законність застосування принципу імпортного паритету та безпідставність раніше висунутих підозр, заявив енергохолдинг "ДТЕК".

НАБУ 24 березня 2017 року відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, зокрема екс-глави НКРЕКП Дмитра Вовка, котрі затвердили формулу "Роттердам+". З 1 липня 2019 року було запроваджено нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", припинили дію, проте розслідування НАБУ тривало, а справа слухалася в судах.

Екс-глава НКРЕКП Дмитро Вовк, який перебуває в розшуку за обвинуваченнями НАБУ за формулу "Роттердам+", вважає, що уряд своєю постановою від 24 січня цього року про формулу ціноутворення на газ для "Нафтогазу України" фактично підтвердив справедливість "Роттердам+".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА