07:59 28.10.2020

Система електронного декларування та відповідальності за недостовірні дані в Україні буде збережена

3 хв читати
Система електронного декларування та відповідальності за недостовірні дані в Україні буде збережена

Президент України Володимир Зеленський обов'язково використає своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити постійну і максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил, заявили в Офісі президента України.

"Українські чиновники і депутати продовжать декларувати своє майно і доходи, а антикорупційні органи матимуть необхідні повноваження для їх перевірки та притягнення порушників до відповідальності. Закон в Україні - один для всіх. Навіть для тих політичних сил і діячів, яким хочеться підірвати систему електронного декларування", - йдеться в заяві на сайті ОП у зв'язку з рішенням Конституційного суду про систему декларування доходів і майна чиновників і депутатів.

В ОП зазначили, що Україна створила систему електронного декларування та контролю статків посадових осіб і депутатів, і елементами цієї системи є не тільки обов'язок визначених законом осіб декларувати майно та доходи, але і відповідальність за недостовірне декларування, а також контрольні повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції.

"Досі ця система працювала ефективно, нарешті показавши українському народові, чим насправді володіють політики, і дозволивши залучити до відповідальності порушників антикорупційного законодавства. Це істотно вплинуло на формування в країні нових принципів політики і практики державного управління. Вважаємо це фундаментальним надбанням держави", - наголошується в повідомленні.

Офіс президента зазначає, що "немає жодного шансу зупинити рух країни до максимальної прозорості і доброчесності в політиці".

"На жаль, в Україні все ще є "бізнесмени від політики", які не можуть стерпіти, що спосіб їхнього життя, майно і доходи повинні бути під контролем, а значить - чесними. Але, незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому випадку, відновлені. Жодного відступу в антикорупційній роботі не допускаємо навіть гіпотетично", - заявили в ОП.

В Офісі президента очікують публікації повного тексту рішення Конституційного суду в цій справі. "Усвідомлюємо, що рішення Конституційного суду остаточні і не підлягають оскарженню. Але остаточним і таким, що не підлягає оскарженню є також і прагнення України до повноцінного приєднання до європейських та євроатлантичних структур. Невід'ємною частиною цього прагнення є обов'язок подолати корупцію в Україні, зробивши національну політику чистою", - заявили в ОП.

Як повідомлялося, 27 жовтня Конституційний суд України прийняв рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Раніше екс-нардеп, член наглядової ради Укрзалізниці "Сергій Лещенко повідомив, що на закритому засіданні у вівторок КС проголосував за скасування ст.366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування), незаконного збагачення, електронного декларування, повноважень Національного агентства з протидії корупції.

Рішення Конституційного суду України про визнання неконституційними окремих положень закону України "Про запобігання корупції" та ст. 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, було прийнято з порушенням регламенту і має ознаки конфлікту інтересів, зазначає представник президента України в КС, народний депутат (фракція "Слуга народу") Федір Веніславський.

"Приймаючи це рішення, Конституційний суд України, на мій погляд, допустив низку порушень власного регламенту, які передбачають, що, по-перше, проект рішення повинен бути розданий не пізніше, ніж за три дні до розгляду питання, а проект рішення був розданий суддям КС тільки вчора ввечері. І той поспіх, з яким КС приймає таке рішення, змушує засумніватися в об'єктивності та неупередженості суддів Конституційного суду", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА