18:18 28.10.2020

НАЗК закриває реєстр електронних декларацій через рішення КС

2 хв читати
НАЗК закриває реєстр електронних декларацій через рішення КС

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) через рішення Конституційного Суду України увечері 28 жовтня закриває реєстр електронних декларацій, повідомив голова НАЗК Олександр Новіков.

"Конституційний Суд визнав 27 числа - і сьогодні рішення оприлюднено - неконституційним доступ громадян до інформації про доходи, видатки та майно і себе, і всіх осіб, які отримують зарплату за рахунок податків України", - зазначив Новіков у коментарі виданню "Українська правда".

За його словами, з 18:00 реєстр декларацій на сайті буде недоступний.

"Рішення Конституційного Суду повертає Україну не у 2013 рік, а у 1991, коли взагалі в принципі не існувало жодного антикорупційного законодавства. Воно повністю скасовує всі механізми запобігання корупції, які були вибудувані за роки незалежності", - заявив голова НАЗК.

Зазначається, що реєстр не працюватиме доти, доки Верховна Рада не ухвалить новий закон, який надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

Пізніше на сторінці НАЗК у Facebook з'явилася інформація про те, що доступ до Єдиного державного реєстру декларацій буде закрито 28 жовтня о 19:00.

"Це нищівна поразка антикорупційної реформи в Україні. Сподіваємося, що законодавці не ігноруватимуть цю ситуацію, а в України ще буде шанс на державний апарат без корупції", - наводить слова Новікова прес-служба Агентства.

Так, державні органи та громадськість більше не мають відкритого цілодобового доступу до електронних декларацій чиновників, а НАЗК припиняє їхню перевірку, зберігання та оприлюднення.

Ознайомитися з наказом про закриття реєстру можна за посиланням: https://bit.ly/3otXKBw.

Раніше Конституційний Суд України оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними низку положень закону України "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило, що виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Конституційного Суду, Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, які в середу голосували за визнання відповідної статті 366-1 Кримінального кодексу України неконституційною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА