20:50 28.10.2020

Конституційний Суд поставив хрест на НАЗК та декларуванні чиновників

2 хв читати
Конституційний Суд поставив хрест на НАЗК та декларуванні чиновників

Конституційний Суд України скасував більшу частину антикорупційної реформи, задовольнивши забаганку деяких депутатів, заявляють у Transparency International Ukraine.

КС скасував кримінальну відповідальність за завідомо недостовірне декларування або умисне неподання декларації (до 2 років в'язниці).

Суд також визнав неконституційними повноваження НАЗК з контролю та перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя. Також фактично скасовані права уповноважених осіб НАЗК та завдання уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції.

Неконституційними тепер є повідомлення про суттєві зміни в майновому стані декларантів, а також стаття закону "Про запобігання корупції" про відповідальність за корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення.

Суд позбавив НАЗК багатьох прав, зокрема мати доступ до реєстрів, складати протоколи про адміністративні правопорушення, вносити приписи про порушення вимог антикорупційного законодавства, проводити "антикорупційні" перевірки в державних органах (зокрема щодо захисту викривачів), звертатися до суду із позовами (заявами) щодо визнання незаконними нормативно-правових актів тощо.

Рішення набуває чинності з моменту ухвалення і оскарженню не підлягає.

КС, як зазначають у Transparency International Ukraine, ухвалив це рішення, незважаючи на те, що народні депутати - автори подання - в обґрунтування поклали "маніпулятивні твердження, які суттєво викривляли зміст, та вибірково посилалися на законодавство".

Всього лише тиждень знадобився суддям Конституційного Суду, щоб "всебічно дослідити" науково-експертні позиції та пояснення від низки інституцій та експертів. І це при тому, що деякі позиції, надіслані до КСУ, вкрай об’ємні, зважаючи на складність справи. Лише позиція НАЗК була викладена на більш ніж 120 сторінках, зазначають у Transparency International Ukraine.

"Рішення Конституційного Суду спровокує значний відкат антикорупційної реформи в Україні. Адже ці норми законодавства формували підвалини системи боротьби з корупцією, яка визнана однією із загроз національної безпеки. Окрім втрати підзвітності чиновників, тисячі посадовців залишаться поза покаранням за брехню в декларації", - підсумував виконавчий директор у Transparency International Ukraine Андрій Боровик.

У підсумку таке рішення Конституційного Суду призведе до низки критичних змін - загрози безвізу, не отримання потрібного для виживання траншу Міжнародного валютного фонду та нівелювання антикорупційної реформи.

Президент України Володимир Зеленський вже заявив, що використовує своє право на законодавчу ініціативу, "щоб відновити сталу та максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил".

У Transparency International Ukraine закликали президента невідкладно взятися за цю свою обіцянку. Хоча новий закон вже не вплине на тих чиновників, чиї декларації наразі були під прицілом, зазначили в організації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА