07:45 29.10.2020

Лідери країн ЄС за допомогою відеозв'язку обговорять боротьбу з COVID-19

3 хв читати
Лідери країн ЄС за допомогою відеозв'язку обговорять боротьбу з COVID-19

Голова Європейської ради Шарль Мішель проведе в четвер віртуальний саміт ЄС з метою згуртувати глав держав і урядів навколо ідеї "союзу тестів і вакцин".

"Кожен день на рахунку. Що нам зараз потрібно, так це рішучі дії, однозначно на європейському рівні, засновані на двох стовпах: тестуванні і відстеженні контактів і вакцинах", - написав Мішель у відкритому листі напередодні відеоконференції європейських лідерів щодо протидії коронавірусу.

Він зазначив, що в країнах ЄС "за кілька тижнів ситуація переросла з тривожної в загрозливу, і тепер ми повинні уникнути трагедії".

Глава Євроради наголосив, що державам ЄС найближчим часом необхідно домовитися про сумісність мобільних застосунків з відстеження контактів, які також гарантували б конфіденційність, і досягти консенсусу із загальних правил тестування, самоізоляції і карантину.

"Друга основа стратегії, яку необхідно реалізувати, - це вакцини, - зазначив він. - Європа перебуває в авангарді видатних зусиль, які зроблені в цій галузі на світовому рівні. І цим вона опікувалася не лише заради самої себе, а й на благо всього іншого світу".

Напередодні відеонаради радники-шерпи, що займаються від імені глав держав і урядів підготовкою цього саміту, отримали лист кабінету глави Євроради до його побажань щодо проведення консультацій на вищому рівні.

За словами високопоставленого чиновника ЄС, який довів цей документ до відома журналістів, Мішель "хотів би, щоб лідери поділилися своїм досвідом і обмінялися передовими практиками".

Під час обміну думками, пояснив він, особливу увагу буде приділено тестуванню і моніторингу, а також вакцинам.

Зокрема, голова Євроради хотів би, щоб лідери висловилися, як колективно просуватися в сфері експрес-тестування; обговорили, як працювати над взаємним визнанням тестів, зокрема, стосовно результатів експрес-тестів і поїздок людей всередині Євросоюзу.

Мішель також очікує розмови про подальший розвиток загального для ЄС підходу до вакцин. "Це включає в себе потенційну роботу над критеріями розподілу (вакцин) серед держав-членів, загальним списком пріоритетних груп для вакцинації і запобіганням логістично вузьких місць", - йшлося в листі, направленому шерпам.

Напередодні наради голова Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн озвучила на прес-конференції в Брюсселі нові ініціативи, висунуті ЄК, які вона запропонує в четвер увазі глав держав і урядів країн ЄС.

Плановані додаткові кроки, зокрема, містять подальше поліпшення координації в сфері обміну інформацією, тестування населення, медичного обладнання, переміщення людей і стратегії вакцинації.

Єврокомісія передбачає закликати до більш тісної взаємодії в сфері обміну даними на основі Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC). Також планується створення європейської платформи національних наукових радників з COVID-19.

"Ми будемо рекомендувати стратегію ефективних і скоординованих тестів і запропонуємо збільшення потужностей для їх проведення. (...) Стосовно нас, ми мобілізуємо тепер 100 млн євро в рамках інструменту надзвичайної допомоги для закупівлі експрес-тестів, які потім розподілимо серед держав-членів", - повідомила голова ЄК.

Фон дер Ляєн також зазначила важливість підготовки до кампанії вакцинації від коронавірусу.

"Відповідно до нашої стратегії вакцинації від 15 жовтня ми звертаємося із закликом до держав-членів, щоб вони вже приготували плани національних вакцинацій і щоб ці плани потім були вивчені на рівні Європейського союзу. Ми повинні бути готові до надходження перших вакцин. Маємо багато зробити, взяти до уваги величезну кількість питань, щоб можна було коректно здійснити розподіл вакцин", - сказала глава Єврокомісії.

Вона, зокрема, зазначила значення визначення груп для пріоритетної вакцинації. "І є аспект, за яким я хочу висловитися абсолютно ясно: нічого очікувати компромісів у тому, що стосується надійності вакцин", - наголосила фон дер Ляєн.

Глава ЄК заявила, що для всіх повинен бути забезпечений загальний справедливий доступ до вакцин.

За її словами, Євросоюз перебуває в центрі другої хвилі пандемії COVID-19. "Ситуація складна, дуже складна. Але ми все ще в змозі стримати поширення вірусу, якщо всі будемо підходити до цього відповідально. (...) Ми повинні неодмінно стримати цей вірус до того, як матимемо у своєму розпорядженні вакцини і кращі засоби для захисту здоров'я всіх", - сказала голова Європейської комісії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА