11:39 29.10.2020

Зеленський очікує від суддів КС пояснень про причини ухвалення спірних рішень, або ж може застосувати низку інструментів для розв'язання кризи - радник голови ОП

2 хв читати
Зеленський очікує від суддів КС пояснень про причини ухвалення спірних рішень, або ж може застосувати низку інструментів для розв'язання кризи - радник голови ОП

Президент України Володимир Зеленський очікує від суддів Конституційного Суду України зрозумілих пояснень про причини ухвалення Конституційним Судом України останніх спірних резонансних рішень, зазначає радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Ще вчора Володимир Олександрович (Зеленський - ІФ) буквально вимагав від представників суду чітко пояснити, чим вони керувалися при ухваленні таких спірних рішень. Чому ці рішення, особливо в частині обов'язкового декларування доходів високопоставленими чиновниками, наносять суттєві удари по всій нашій антикорупційній архітектурі країни і ставлять нас у двозначне становище на міжнародній арені. Від чіткої відповіді суддів КС залежить подальший розвиток подій. Чи продовжиться ескалація, чи криза буде розв'язана швидко та ефективно", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер.

Подоляк зазначив, що останні рішення Конституційного Суду, м'яко кажучи, дивують. "Адже це не просто окремі виклики суспільному консенсусу в частині декларування доходів, що склався. Швидше потрібно говорити про те, що Конституційний Суд вирішив самостійно переглянути новий суспільний договір у країні, який передбачає нульову терпимість до будь-яких непрозорих форматів у державному управлінні. І повернути нас до старих часів, коли топ-корупція домінувала в державі", - наголосив він.

За його словами, ніхто не очікував, що Конституційний Суд, який має бути своєрідним символом непорушності нової системи, "раптом у лічені дні перетвориться на агресивного політичного гравця".

При цьому Подоляк зазначив, що у президента Зеленського є ціла низка інструментів, які дозволять конфліктну ситуацію повернути в нормальне русло.

"Серед них - спеціальне засідання РНБО, яке цілком може дати належну політико-правову оцінку позиції КС. З виробленням подальших рекомендацій всім органам виконавчої влади. Суворіший інструмент - спеціальне засідання Верховної Ради, на якому потрібно буде заслухати суддів КС, щоб зрозуміти їхню мотивацію", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА