12:12 29.10.2020

Кулеба: Відвід судді у справі про "скіфське золото" - дуже важливе досягнення України

2 хв читати
Кулеба: Відвід судді у справі про "скіфське золото" - дуже важливе досягнення України

Те, що Україна домоглася відводу судді у справі про "скіфське золото" з експозиції музею у тимчасово окупованому Криму, є дуже важливим досягненням, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Дуже довго Україна боролася за відвід голландського судді, щодо якого є серйозні причини підозрювати його в упередженості в цій справі. Хоча може здатися, що це один з чергових, звичайних процесуальних кроків у справі. Але те, що вчора цього суддю відвели, є дуже важливим досягненням", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в четвер.

За словами міністра, суд ще не встановив, коли відбудеться нове засідання у цій справі, але МЗС продовжить працювати над тим, щоб справа просувалася вперед якомога швидше.

Як повідомлялося, виставка "Крим. Золотий острів у Чорному морі", що представляє колекцію скіфських золотих прикрас, було сформовано в музеї Алларда Пірсона з колекцій п'яти музеїв, один із яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали російської анексії Криму, що відбулася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію - 565 музейних предметів загальною страховою вартістю 10 млн євро.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права Російська Федерація. Україна, у свою чергу, заявляє, що "експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію і постановив передати її до Києва. У березні 2019 року розпочався новий виток справи - в Апеляційному суді Амстердама.

16 липня 2019 року Апеляційний суд ухвалив попереднє рішення і направив Україні та музеям Криму запит на додаткову інформацію щодо спору.

У позові кримських музеїв до голландського музею Алларда Пірсона містилася вимога повернути колекцію з Нідерландів до Криму.

28 жовтня 2020 року Апеляційний суд Амстердама задовольнив позов України про відвід одного із суддів у справі про приналежність "скіфського золота".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА