17:35 29.10.2020

Розблокувати повноцінне функціонування НАЗК і системи e-декларування можна за кілька місяців - Малюська

3 хв читати
Розблокувати повноцінне функціонування НАЗК і системи e-декларування можна за кілька місяців - Малюська

Роботу системи електронного декларування буде відновлено з урахуванням зауважень Конституційного Суду України (КС), заявив міністр юстиції України Денис Малюська, коментуючи рішення КС від 27 жовтня про визнання неконституційними повноважень Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю та перевірки декларацій, цілодобового доступу до реєстру декларацій і моніторингу способу життя чиновників.

"Ми плануємо поновити роботу системи e-декларування рівно так само, як вона працювала до рішення Конституційного Суду, але врахувавши аргументи, які виклав КС у своєму рішенні. У ньому Конституційний Суд вказав на те, що вплив НАЗК на суди є неконституційним, тому що це різні гілки влади - судова та виконавча. Відповідно, вирішенням проблеми буде створення окремого органу, схожого на НАЗК, аналогічного за повноваженнями, але всередині судової гілки влади, забезпечивши його незалежність", - заявив Малюська в інтерв'ю виданню "Новое время", оприлюдненому в четвер.

"Таким чином ми повернемо систему приблизно в той самий стан, який був до рішення Конституційного Суду з урахуванням зауважень КС. Це потребуватиме ухвалення закону парламентом. Найімовірніше, ми проситимемо Верховну Раду це зробити", - додав міністр.

Першим кроком, вважає Малюська, мають стати зміни до закону, які позбавлять НАЗК повноважень щодо суддів. У такому разі НАЗК зможе повноцінно функціонувати, виконуючи свої обов'язки щодо чиновників. Ухвалення закону розблокує роботу агентства і відкриє доступ до реєстру декларацій.

"Другий крок займе більше часу - це якраз створення окремого органу в судовій системі, тобто відновлення антикорупційного механізму, контролю за діями суддів. У кілька місяців виконання цього кроку не вкладеться. А щодо всіх інших чиновників, включаючи топ-посадовців Кабміну або Верховної Ради, - це можна зробити за кілька місяців", - уточнив Малюська.

Міністр також зазначив, що незалежність Конституційного Суду була "зацементована" багато років тому, оскільки Конституція України передбачає виключний перелік підстав, які дозволяють звільнити суддю з обійманої посади, зокрема й суддю КС. При цьому змінити Конституцію без згоди КС також неможливо.

"Проблема полягає в тому, що спочатку необхідно було почистити кадри; переконатися, що там працюють люди з надійною, правильною, гарною репутацією, а після цього давати їм самостійність і незалежність. Зараз влада - і в тому числі ми - стикнулась із величезною проблемою: у конституційний спосіб вплинути на Конституційний Суд, навіть якщо він на якийсь період часу з'їде з глузду, практично неможливо", - зробив висновок Малюська.

Як повідомлялося, КС оприлюднив рішення, яким визнав неконстититуційними низку положень закону України "Про запобігання корупції" і кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд, зокрема, резюмує, що законодавець "не дотримувався принципів справедливості і пропорційності як елементів принципу верховенства права", а, отже, ст. 366-1 КК України суперечить частині 1 статті 8 Основного закону України.

НАЗК заявило, що виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, які в середу голосували за визнання статті 366-1 Кримінального кодексу України неконституційною.

НАЗК через рішення Конституційного Суду України ввечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій, повідомив голова агентства Олександр Новіков.

Видання "Європейська правда" з посиланням на лист посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної повідомило, що в Європейському Союзі занепокоєні рішеннями Конституційного Суду України щодо діяльності антикорупційних органів і вважають, що це може стати підставою для тимчасового призупинення безвізового режиму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА