13:47 31.10.2020

У Білорусі затримали мінчанку за ведення телеграм-каналу для водіїв, ресурс хочуть визнати екстремістським

2 хв читати
У Білорусі затримали мінчанку за ведення телеграм-каналу для водіїв, ресурс хочуть визнати екстремістським

У Білорусі затримали 28-річну мінчанку, яка адмініструвала телеграм-канал "Водії 97" і однойменний чат із серпня до 28 жовтня, ресурс хочуть визнати екстремістським.

"Зараз триває робота, спрямована на визнання ресурсу "Водії 97" екстремістським", – повідомила у своєму телеграм-каналі офіційний представник МВС Ольга Чемоданова в суботу.

Вона уточнила, що співробітники ГУБОЗіК МВС вийшли на 28-річну мінчанку, яка адмініструвала канал і однойменний чат із серпня до 28 жовтня.

"Раніше міліціонери затримали "доброго адміна" з цього ж каналу, який закликав розкидати цвяхи і саморізи на дорогах, блокуючи рух транспорту. Також оперативникам стали відомі особи й інших модераторів деструктивних груп, яких найближчим часом оголосять у розшук", – повідомила офіційний представник МВС.

Оперативники з'ясували, що затримана в змові з іншими особами закликала в месенджері до дій, спрямованих на загибель людей і заподіяння їм каліцтв, пошкодження споруд, транспортних магістралей, засобів сполучення тощо.

"Мета закликів – вплив на органи влади і заподіяння шкоди економічній безпеці Білорусі, а отже, вчинення актів тероризму і диверсії", – наголосила Чемоданова.

Зокрема, мінчанка та її спільники поширювали інструкції та рекомендації щодо виготовлення та застосування засобів ураження живої сили, техніки та майна, закликали до блокування доріг у конкретних місцях та в конкретний час, виведення з ладу засобів зовнішніх камер спостереження та світлофорів, а також участі у протестах та страйках.

Адміністратори каналу висувають політичні вимоги, закликають зупинити виробництво на держпідприємствах, впливати на співробітників правоохоронних органів і держслужбовців, псувати і знищувати їхнє майно, блокувати і виводити з ладу залізничні колії, а також здійснювати інші радикальні дії, які вони ж і координували.

За матеріалами ГУБОЗіК МВС Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі, вчинені з використанням глобальної комп'ютерної мережі Інтернет.

"Жінка визнана підозрюваною, щодо неї обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Фігурантка вже судима за крадіжку, офіційно не працевлаштована, а останні роки займається проституцією", – йдеться в повідомленні.

Крім того, затримано п'ятьох активних учасників зазначеного телеграм-каналу за іншими епізодами злочинної діяльності. Встановлено кілька сотень радикальних учасників, діям яких буде дано правову оцінку. У найактивніших із них проведено понад 50 обшуків: вилучено рації, вогнепальну зброю, боєприпаси, "їжаки" для пробиття коліс, битки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Миколаєві під час гасіння пожежі постраждало 5 рятувальників

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА