20:31 01.11.2020

Посольство США відзначило недоліки виборів у Грузії, але визнало їх вільними і конкурентними

3 хв читати
Посольство США відзначило недоліки виборів у Грузії, але визнало їх вільними і конкурентними

Посольство США в Тбілісі згідно з попередніми оцінками міжнародних спостерігачів, які дійшли висновку, що парламентські вибори у Грузії 31 жовтня були конкурентними і відбулись із дотриманням основних свобод.

"Посольство США погоджується з попередньою оцінкою Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, що парламентські вибори в Грузії були проведені в конкурентному середовищі і в цілому з дотриманням основних свобод", - йдеться в поширеній в неділю заяві американського посольства.

У заяві наголошується, що посольство вітає високу активність виборців і відданість грузинського народу демократії навіть в умовах пандемії COVID-19.

При цьому в заяві йдеться, що посольство погоджується також із зауваженнями, які були висловлені представниками міжнародних спостережницьких місій щодо процесу виборів, у зв'язку з чим закликає партії врахувати всі недоліки в ході другого туру нинішніх виборів і наступних виборів.

У заяві наголошується, що ті спроби порушення виборчого процесу, зокрема, факти залякування виборців, підкуп, порушення таємниці голосування, нечіткий розподіл партійної та офіційної діяльності і насильство щодо журналістів і спостерігачів, "не дивлячись на те, що не є достатнім для оголошення нелегітимними результатів виборів, продовжують шкодити виборчому процесу Грузії і неприпустимі".

Посольство зазначає, що підтримує використання виборцями і партіями існуючих правових процедур для пред'явлення пов'язаних із виборами скарг. У заяві висловлюється сподівання, що відповідні державні відомства в Грузії проведуть об'єктивне розслідування за всіма обґрунтованими порушеннями.

Тим часом, посольство закликало громадян Грузії проявити терпіння, щоб процес проходив спокійно, мирно і відповідно до законодавства Грузії та міжнародних стандартів.

Раніше в неділю спостерігачі від БДІПЛ ОБСЄ, ПАРЄ (Парламентської асамблеї Ради Європи), ПА НАТО і ПА ОБСЄ, що стежили за ходом парламентських виборів, у своїй попередній оцінці заявили, що в цілому на виборах в Грузії були дотримані основні свободи.

"Вибори були конкурентними і в кінцевому підсумку фундаментальні свободи були дотримані", - сказала на брифінгу представник спостережницької місії від ПА ОБСЄ, албанський депутат Елона Джебреа Ходжа.

Тим часом, зазначила вона, з боку політичних опонентів на виборах постійно були чутні звинувачення про те, що відбувався тиск і що не було чіткої розділової лінії між правлячою партією "Грузинська мрія" і державою, що зменшувало довіру з боку суспільства щодо цього процесу.

У свою чергу, віце-президент ПА НАТО Осман Баки заявив, що вибори були конкурентними, були дотримані основні свободи, але пройшли не без недоліків. Він вказав на те, що за межами виборчих дільниць було помічено багато активістів партій, що створювало атмосферу залякування.

Глава спостережницької місії від БДІПЛ ОБСЄ Джилліан Стірк заявила, що основні свободи були дотримані на виборах, але були недоліки. Вона також звернула увагу на домінування представників правлячої партії у виборчих адміністраціях, присутність координаторів і активістів партій біля дільниць.

У Грузії 31 жовтня відбулись парламентські вибори. Участь у виборах взяли 48 політичних партій і два передвиборчих блоки, до яких входять сім політичних партій. ЦВК Грузії обробив дані 99,77% голосів виборців, за підсумками яких лідирує правляча партія "Грузинська мрія" з 48,16% голосів. Опозиція підсумки виборів визнавати відмовилася.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА