07:18 03.11.2020

Зеленський вважає, що Окружний адмінсуд Києва потрібно "перезавантажити", але спочатку потрібно запустити роботу ВККС

2 хв читати
Зеленський вважає, що Окружний адмінсуд Києва потрібно "перезавантажити", але спочатку потрібно запустити роботу ВККС

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Окружний адміністративний суд Києва потрібно "перезавантажити", але спочатку потрібно запустити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

"Я дійсно вважаю, що повинно бути перезавантаження ОАСК. Але ми говорили з фахівцями, і якщо зараз якимось чином "прибрати" склад ОАСК або повністю нівелювати їх роботу, то у нас будуть проблеми з тим, що Вища кваліфікаційна комісія не запущена, а вона повинна вибирати суддів. Тому потрібно спочатку розібратися з питанням ВККС, а потім вже говорити про ОАСК", - сказав він в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV в понеділок.

Як повідомлялося, 26 жовтня електронна петиція "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду м.Києва" від 30 липня набрала необхідні 25 тис. голосів на сайті глави держави для її розгляду. Зеленського закликали невідкладно внести до Верховної Ради законопроект про ліквідацію ОАСК.

Ініціатор петиції закликав президента ліквідувати ОАСК у зв'язку з "повною втратою авторитету Окружним адміністративним судом Києва, зокрема, через вміст опублікованих Національним антикорупційним бюро України в липні 2019 року і в липні 2020 року записів розмов керівництва цього суду, які свідчать про глибоко вкорінену в суді корупцію і практику неправосудности рішень".

28 жовтня президент Зеленський за результатами розгляду петиції запропонував почати необхідні консультації з Вищою радою правосуддя для вироблення прозорої і коректної процедури, яка дозволила б "вирішити питання Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) і зняти певну напругу в суспільстві щодо цієї ситуації".

У вересні глава Вищої ради правосуддя (ВРП) Андрій Овсієнко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив про критичну ситуацію з суддівськими кадрами в Україні, і що він розраховує на якнайшвидше прийняття законодавчих змін, які дозволять відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

9 жовтня стало відомо, що Комісія Ради Європи за демократію через право (Венеціанська комісія) затвердила свій висновок щодо законопроекту №3711 про судоустрій, висловивши низку критичних зауважень до нового порядку формування ВККС і наголосивши на важливості якнайшвидшого вирішення проблеми доброчесності членів ВРП.

Законопроект, внесений до Верховної Ради президентом України Володимиром Зеленським у червні 2020 року, в липні схвалили в парламентському комітеті з питань правової політики, а потім спікер парламенту Дмитро Разумков офіційно звернувся до Венеціанської комісії з проханням його оцінки.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА