10:37 03.11.2020

У Мілані у вівторок відбудеться засідання апеляційного суду у справі Марківа за участю Авакова та Денісової

2 хв читати
У Мілані у вівторок відбудеться засідання апеляційного суду у справі Марківа за участю Авакова та Денісової

Засідання апеляційного суду у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа продовжиться в Мілані (Італія) у вівторок, воно буде присвячене дебатам між сторонами захисту та обвинувачення, повідомляє Міністерство внутрішніх справ України (МВС).

Як зазначено в повідомленні, на засіданні суду буде глава МВС Арсен Аваков та уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Перед початком дебатів суд присяжних має ухвалити рішення про долучення або відмову в долученні до матеріалів справи експертиз, проведених слідчими Національної поліції України, що свідчать про непричетність Марківа до загибелі італійського журналіста Андреа Рокеллі. Також сторона захисту наполягатиме на долученні до матеріалів справи документального фільму, знятого італійськими та українськими журналістами - "Не в тому місті. Не в той час", який також доводить невинуватість Марківа.

"Можливо, це буде останнє засідання суду присяжних перед винесенням Віталію Марківу вироку. Українська сторона наполягатиме на єдино можливому справедливому вироку - знятті всіх обвинувачень та повному виправданні Віталія Марківа", - йдеться в повідомленні відомства.

Як повідомлялося, нацгвардійця Марківа, який має подвійне громадянство України та Італії, затримали в Італії 30 червня 2017 року за підозрою у вбивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

У 2014 році Служба безпеки України відкрила кримінальну справу за фактом подій, за яких загинув Рокеллі, розслідування було призупинено на час проведення бойових дій. У листопаді 2019 року справу було передано для розслідування в МВС України.

Прокуратура Павії просила засудити Марківа до 17 років ув'язнення за сприяння в умисному вбивстві Роккеллі. Згідно з аргументами сторони обвинувачення, старший сержант Нацгвардії України Марків не скоював злочину вбивства, але інформував керівництво НГУ про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті, у свою чергу, контактували з військовими Збройних сил України, які, за твердженням прокуратури, з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів.

12 липня 2019 року італійський суд засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, визнавши його винним у сприянні умисному вбивству італійського фотокореспондента Роккеллі в 2014 році. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду буде оскаржено.

Передбачалося, що Апеляційний суд округу Ломбардія розгляне апеляційну скаргу, подану захистом Марківа, навесні 2020 року, проте у зв'язку з пандемією коронавірусу засідання було відкладено на невизначений термін. 24 липня 2020 року в МВС України повідомили, що оскарження вироку у справі Марківа розпочнеться у вересні.

У клопотанні захист просить остаточно та беззастережно виправдати Марківа через відсутність доказів його причетності до трагічного інциденту, що стався 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА