12:59 03.11.2020

Рішення КС може бути підставою для перегляду рішень, що набрали законної сили, за виключними обставинами - суддя Верховного Суду

2 хв читати
Рішення КС може бути підставою для перегляду рішень, що набрали законної сили, за виключними обставинами - суддя Верховного Суду

Правовим наслідком рішення Конституційного Суду України може бути застосування заходів і загального, і індивідуального характеру, спрямованих на відновлення порушених прав конкретної особи, вважає суддя Великої палати Верховного Суду Олександра Яновська.

Як повідомляє Верховний Суд на своїй сторінці у Facebook, про вплив рішень КС на кримінальні процеси суддя розповіла під час доповіді "Відновлення порушених прав VS Правова сталість: вплив рішень Конституційного Суду України на кримінальні провадження".

"Ми стикаємося з ситуаціями, коли судові рішення пройшли всі інстанції національних судових органів, але водночас очевидним є порушення прав, гарантованих Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод. Тобто виникає колізія між необхідністю збереження сталості судових рішень і забезпеченням захисту чи відновленням порушених прав", - сказала Яновська.

За її словами, рішення КС за своєю природою покликані захищати права людини, в них може бути встановлена неконституційність окремих норм.

"Рішення КС можна порівняти з рішеннями Європейського суду з прав людини в аспекті застосування заходів загального або індивідуального характеру. Певною мірою те, про що КСУ говорить у своїх рішеннях, тобто зміни нормативного рівня, є заходами загального характеру. Крім того, правовим наслідком рішення КСУ може бути застосування певних заходів індивідуального характеру - здійснення заходів, спрямованих на відновлення порушених прав конкретної особи", - зазначила суддя ВС.

Вона пояснила, що якщо КС визнає неконституційним визначення кримінальної відповідальності за те чи інше діяння, то це є підставою для закриття кримінального провадження.

Крім того, як зазначила суддя, встановлена КС конституційність або неконституційність правового акта або положення є однією із виключних обставин для перегляду справи.

"Тобто, рішення КСУ може бути підставою для перегляду судових рішень, що набрали законної сили, за виключними обставинами", - наголошується в повідомленні ВС із посиланням на слова судді.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА