17:32 03.11.2020

СБУ блокувала масштабну схему незаконної легалізації іноземців в Україні для переправлення до країн ЄС

2 хв читати
СБУ блокувала масштабну схему незаконної легалізації іноземців в Україні для переправлення до країн ЄС

Контррозвідники Служби безпеки України під час багатоетапної спецоперації викрили масштабну схему незаконної легалізації в Україні громадян СНД, зокрема РФ, жителів ОРДЛО, Придністровської Молдавської Республіки і деяких країн із підвищеною терористичною загрозою для переправлення до ЄС.

Як повідомляє прес-центр СБУ, до протиправних дій причетні співробітники Державної міграційної служби та інших контролюючих служб, представники органів місцевого самоврядування та їхні спільники в Чернівецькій, Вінницькій областях та в Республіці Молдова.

Так, оперативники спецслужби встановили, що схема "працювала" за двома напрямами.

"За першим ‒ іноземці надавали зловмисникам копії своїх документів. На їх основі "клієнтам" під приводом втрати паспорта у Молдові ділки виготовляли підроблені дублікати молдовських паспортів. До документів вносились фіктивні відомості про нібито народження особи в Україні. Потім дублікати організатори передавали "своїм" працівникам українських ЦНАПів, які реєстрували іноземців в одному із українських міст і виготовляли їм паспорти громадян нашої держави", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що коштувала "послуга" €3-5 тис. і тривала від двох до чотирьох місяців.

Другий механізм легалізації іноземців відбувався через оформлення іноземного паспорта громадянина України. Він видавався на підставі підробленого українського паспорта старого зразка, в якому переклеювали реальне фото іноземця в документі з чужими установчими даними.

Під час першого етапу спецоперації правоохоронці здійснили 26 обшуків у Державній міграційній службі, митних органах Чернівецької області та Молдови.

Слідчі дії також відбувалися за місцем роботи та проживання встановлених спільників чиновників. Виявлено та вилучено майже 150 підроблених паспортів, 50 особам скасовано українське громадянство як незаконно набуте.

На другому етапі правоохоронці здійснили одночасно шість обшуків, зокрема в підрозділах Держміграційної служби у Вінниці, вилучено раніше виготовлені фіктивні документи, списки незаконно легалізованих в Україні й переправлених до країн ЄС іноземців.

У рамках кримінального провадження за ч.3 ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України здійснюються слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА