20:51 03.11.2020

Законопроект про повернення електронного декларування перехідний, але не вирішує ситуації глобально, як президентський - Арахамія

2 хв читати
Законопроект про повернення електронного декларування перехідний, але не вирішує ситуації глобально, як президентський - Арахамія

Розглянутий профільним комітетом Верховної Ради законопроект авторства групи народних депутатів на чолі зі спікером парламенту Дмитром Разумковим є перехідним, але не вирішує глобально кризової ситуації, що виникла після рішення Конституційного Суду України, зазначає голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Немає і близько жодної інтриги щодо запропонованих на комітеті законопроектів. Депутати шукають варіанти оптимального виходу з кризи. Є більш м'який варіант. А є більш відповідальний і жорсткий. Сьогодні відповідний парламентський комітет розглядав тільки законопроект про негайне повернення декларацій. Як перехідний проект, який дає змогу хоч частково повернути все в правове русло. Хоча ми прекрасно розуміємо, що цей проект не вирішує глобальної проблеми", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

На його думку, президентський законопроект про відставку нинішнього складу КС куди більш чітко розставляє акценти й правильніше вирішує ключове завдання відновлення законності.

Арахамія зазначив, що законопроект президента сьогодні на комітеті взагалі не розглядали, оскільки, на думку депутатів, це "вкрай ефективна виховна зброя, але вже для тотального виправлення ситуації".

Голова фракції партії влади зазначив, що за останні декілька днів з'явився цілий арсенал законодавчих ініціатив щодо запобігання подальшим антидержавним рішенням КС. Серед них "процедурний шлях" зі зміни пропорції голосів під час ухвалення рішень КС або зі зміни мінімальної квоти під час ухвалення рішень.

"Або навіть можна змінити бюджетне фінансування КС. Хоча, все це, безумовно, напівзаходи, які не дають змоги до кінця відновити бездоганність системи. Цю проблему вирішує тільки законопроект президента про повне перезавантаження КС", - переконаний він.

Арахамія пояснив, що сьогодні парламент іде одночасно за кількома сценаріями. "Повертаємо в терміновому порядку електронні декларації. Робимо політичну заяву до КСУ із закликом добровільно скласти повноваження. Це влаштувало би всіх. А також починаємо працювати над процедурою проходження в законному порядку всіх інших ініціатив", - наголосив він.

Арахамія також додав, що парламент уважно відстежує засідання КС і "готовий негайно перейти до більш рішучих заходів у разі появи нових загроз антикорупційній інфраструктурі або ключовим реформам країни".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА