16:18 04.11.2020

Україна готується обстоювати невинуватість Марківа в касаційному суді Італії - омбудсмен

3 хв читати
Україна готується обстоювати невинуватість Марківа в касаційному суді Італії - омбудсмен

Україна готується обстоювати невинуватість українського військовослужбовця Віталія Марківа в касаційному суді Італії після подання відповідної скарги обвинуваченням і потерпілою стороною, заявляє уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

На брифінгу після прильоту Марківа в Україну, відповідаючи на запитання про подальші кроки український сторони, омбудсмен сказала: "Учора, коли ми побачили реакцію сторони обвинувачення, вони очікували, звісно, іншого рішення... Ті дії, які здійснювала сторона обвинувачення і захист потерпілої сторони, зокрема представники цивільного позову до України... Ми готувалися до плану Б. Але коли ми почули, що він невинуватий, що його повністю виправдано, що немає жодних доказів його провини, то... ми зрозуміли, що нам потрібно готуватися до наступного кроку", - сказала Денісова.

Вона зазначила: "Як ми думаємо, сторона обвинувачення подаватиме скаргу до касаційного суду".

За її словами, 90 днів необхідно почекати повного тексту рішення.

"Потім вони (обвинувачення та представники потерпілої сторони - ІФ) подаватимуть скаргу, а потім ми захищатимемо невинуватість Віталія в касаційному суді", - додала Денісова.

За її словами, касаційний суд може або підтвердити рішення апеляції, або передати на розгляд до іншого апеляційного суду іншого регіону. "Ми будемо, безумовно, дотримуватися всіх норм європейської конвенції з прав людини і захищатимемо (невинуватість Марківа - ІФ)".

Відповідаючи на запитання про те, чи подаватиме Марків позов до ЄСПЛ, омбудсмен сказала: "Сьогодні є всі обставини, щоб такий позов подати. Але це, безумовно, вирішуватиме сам Віталій зі своїми адвокатами".

Говорячи про те, чи достатньо доказів невинуватості для розгляду в касації або знадобляться додаткові, омбудсмен наголосила: "Ми вважаємо, що якщо апеляційний суд Мілана ухвалив таке рішення, то доказів його невинуватості достатньо для того, щоб ухвалити рішення і підтвердити його касаційним судом".

За її словами, докази, надані українським слідством, мали важливе значення. "Коли сторона захисту Марківа представила ці докази суду присяжних, ця перемога і відбулася", - наголосила Денісова.

"Потрібно знайти, хто все-таки винен у вбивстві Рокеллі та Миронова, тому ми говоримо про те, що справу не завершено", - додала вона.

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко також нагадав про розслідування кримінального провадження в Україні за фактом загибелі італійського журналіста та його перекладача.

"Ми продовжуватимемо розслідування цієї справи до повного завершення", - запевнив він.

У свою чергу Марків висловив упевненість, що ті, хто намагався зганьбити військовослужбовців України, не зможуть уникнути відповідальності.

"Ми з адвокатами чекатимемо на остаточний висновок касації, після цього робитимемо висновки... Відповідальності не уникнуть ті, хто намагалися зганьбити... збройні формування України та весь український народ", - сказав він.

Також, відповідаючи на запитання про те, що стало вирішальним аргументом під час ухвалення виправдувального рішення суду, він сказав: "Гадаю, що правда".

Говорячи про найближчі плани, Марків сказав, що хоче провести час із родиною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА