19:21 05.11.2020

ЄС взяв до відома відставку Тачі і привітав його згоду співпрацювати з судом в Гаазі

2 хв читати
ЄС взяв до відома відставку Тачі і привітав його згоду співпрацювати з судом в Гаазі

Європейський союз прийняв до відома відставку президента частково визнаної республіки Косово Хашима Тачі і привітав його згоду співпрацювати зі структурами суду в Гаазі.

"ЄС рішуче підтримує роботу косовських спеціальних палат і спеціалізованої прокуратури, - йдеться в поширеній в четвер заяві представника Європейської зовнішньополітичної служби (ЄВС).

У ній наголошується, що "повне співробітництво з цими установами має велике значення як важлива демонстрація прихильності Косова принципам верховенства закону, що, в свою чергу, є ключовим елементом прогресу Косова на його європейському шляху і взаємодії з ЄС і Західними Балканами".

Косовські спеціальні палати і спеціалізована прокуратура - це суд Косова, що знаходиться в Гаазі. Він створений у 2014 році для делегування судових розглядів у справах про злочини, вчинені членами Визвольної армії Косова (ОАК), воєнізованої організації етнічних албанців, яка домагалася відділення Косова від Югославії в 1990-х роках.

Раніше в четвер глава адміністрації автономного краю Косова і Метохії Хашим Тачі подав у відставку після рішення міжнародного суду в Гаазі висунути проти нього звинувачення в скоєнні злочинів у період конфлікту в регіоні в 1999 році. Звинувачення висунуті також стосовно голови Демократичної партії Косова Кадрі Веселі, який вже заявив про готовність постати перед міжнародним правосуддям.

Тачі, Веселі і ще вісім осіб обвинувачуються в скоєнні військових злочинів, зокрема, у вбивстві не менше ста мирних жителів у період конфлікту в сербському автономному краї Косово і Метохія.

Сербський автономний край Косово і Метохія, більшість населення якого зараз складають етнічні албанці, в 2008 році в односторонньому порядку оголосив незалежність від Сербії, Белград, як і більшість країн світу, цього не визнав.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА