20:00 09.11.2020

Усі затримані учасники ДРГ "Бергмана" понесуть справедливе покарання

2 хв читати
Усі затримані учасники ДРГ "Бергмана" понесуть справедливе покарання

Служба безпеки України затримала всіх учасників диверсійної групи "Бергмана", причетної до підриву мостів на Донбасі, а решта зловмисників - ліквідована.

"Оперативники і слідчі спецслужби задокументували, що влітку 2014 р ватажки так званої "Армії Південного Сходу" створили низку диверсійних груп. За завданням кураторів, ДРГ повинні були викрасти з промислових підприємств Луганщини військові засоби ураження і організувати схрони в тилу українських військових для інших диверсантів", - йдеться в повідомленні прес-центру СБУ в понеділок.

СБ України встановила, що активною була терористична група, на чолі з Валерієм Бергманом з позивним "Німець". Вона складалася з 8 людей - переважно місцевих жителів.

Координацію групи здійснював ватажок так званого "донського козацтва", який зараз є "командиром 6-го Окремого гвардійського мотострілецького козачого полку ім. Платова 2 Армійського корпусу Народної міліції ЛНР". За три місяці в 2014 році група "Німця" підірвала 5 мостів на Донбасі і замінувала ще чотири.

СБУ встановила всіх учасників терористичного угрупування. "Ми мали вичерпну інформацію і детально спланували операцію, щоб жоден із них не уникнув покарання. Нам це вдалося", - зазначають у Службі.

Правоохоронці затримали Бергмана під час спецоперації СБУ та Нацполіції у вересні 2019 р поблизу Лисичанська (Луганська обл.). Протягом 5-ти років він переховувався в лісах і на закинутих дачах на підконтрольній українській владі території. Після затримання диверсант визнав свою провину, дав детальну інформацію про розташування схронів з вибухівкою і засобами ураження, які призначалися для диверсантів, і відомості щодо інших учасників терористичної групи.

Зі схронів "групи Бергмана" правоохоронці вилучили понад 5 кілограмів тротилу, саморобний вибуховий пристрій з вибухівкою в майже 2 кг у тротиловому еквіваленті, артилерійський снаряд 152 мм, автомат АК-74, 10 гранат, пістолет марки "Star model B", майже 250 патронів різного калібру і 3 універсальних запали до гранат УЗРГМ.

"Протягом 2019-2020 років оперативники спецслужби затримали вісьмох учасників групи "Бергмана". Останнім українському правосуддю передано диверсанта, який шість років переховувався в Росії, і був затриманий після в'їзду в Україну." Лише двоє ліквідованих диверсантів уникли кримінальної відповідальності", - йдеться в повідомленні.

Джерело: https://ssu.gov.ua/novyny/usi-uchasnyky-dyversiinoi-hrupy-berhmana-terorystychnoi-orhanizatsii-lnr-zatrymani-sbu-ponesut-spravedlyve-pokarannia

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА