11:24 11.11.2020

Нідерланди надали EUR4 млн на гуманітарне розмінування в Україні

3 хв читати
Нідерланди надали EUR4 млн на гуманітарне розмінування в Україні

Уряд Нідерландів надав EUR4 млн на гуманітарне розмінування на Донбасі, йдеться в повідомленні посольства Нідерландів в Україні, оприлюдненому в середу.

"Ми змогли збільшити нашу підтримку розмінування в Україні вп'ятеро. Нідерланди підтримують протимінну діяльність The HALO Trust в Україні з 2015 року, від самого початку їхньої діяльності. Я був вражений роботою їхньої команди, коли відвідав пункт розмінування в Новолуганському восени минулого року", - сказав посол Нідерландів в Україні Єннес де Мол.

Згідно з новою урядовою програмою дій проти мін і касетних боєприпасів на 2020-2024 роки, глобальною метою якої є "Світ без мін до 2025 року", на сході України розмінування здійснюватиме неурядова організація The HALO Trust. Окрім України, Нідерланди допомагають у розмінуванні в Афганістані, Іраку, Лівані, Лівії, Сирії та Ємені.

Як зазначається, перші команди HALO, підтримані Нідерландами, почали працювати на сході України вже в жовтні.

"Нідерланди були першим донором, який підтримав HALO 5 років тому. Це дало нам змогу обстежувати й очистити перші райони на сході України. Завдяки збільшенню підтримки від уряду Нідерландів ми зможемо й надалі робити території безпечними та запобігати пораненням і смертності серед цивільних осіб. Ми також робимо землі знову придатними для сільського господарства й інфраструктури. Хоча треба зробити ще дуже багато, це - великий крок до України без мін", - сказав керівник програми The HALO Trust в Україні Тобі Робінсон.

У посольстві наголосили, що допомога уряду Нідерландів є дуже своєчасною, адже підписів президента очікують нещодавно затверджені парламентом зміни до закону України "Про протимінну діяльність в Україні". Згідно з цим законом утворюється національний орган з питань протимінної діяльності, а також центр протимінної діяльності та центр гуманітарного розмінування - під егідою Міністерства оборони й Державної служби з надзвичайних ситуацій.

"Це не лише значно наблизить протимінну діяльність в Україні до міжнародних стандартів, а й, сподіваюся, зробить її набагато ефективнішою. Ми розраховуємо на успішне впровадження нового законодавства, яке також потребуватиме виділення належних ресурсів з боку України та її міжнародних партнерів", - зазначив Єннес де Мол.

Довгостроковою метою нідерландської політики в Україні є зміцнення стабільності, безпеки та процвітання в країні, особливо на Донбасі. Для досягнення цієї мети Нідерланди зосереджуються на реалізації реформ, як це передбачено в Угоді про асоціацію між Україною і ЄС. Окрім Програми дій проти мін і касетних боєприпасів Нідерланди також сприяють гуманітарному розмінуванню в Україні, підтримуючи спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні та різні проекти ОБСЄ.

Як зазначено в прес-релізі, нині Україна посідає п'яте місце у світі за рівнем смертності від мін і боєприпасів, які не розірвалися, і третє - за кількістю інцидентів із протитранспортними мінами. За останні 6 років на сході України загинуло понад 750 людей (зокрема 27 дітей), ще 1500 дістали тілесних ушкоджень від мін і боєприпасів, що не розірвалися. Також через мінування територій місцеві жителі втратили значні площі сільськогосподарських земель, які тепер непридатні для обробки. Це чинить додатковий негативний вплив на громади, постраждалі від конфлікту на Донбасі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА