19:36 11.11.2020

Комісія з правової реформи при президенті обговорила необхідність нових законодавчих принципів роботи КС, узгодження з Конституцією законів про НАБУ і ДБР, позбавлення СБУ невластивих функцій

3 хв читати
Комісія з правової реформи при президенті обговорила необхідність нових законодавчих принципів роботи КС, узгодження з Конституцією законів про НАБУ і ДБР, позбавлення СБУ невластивих функцій

Голова Комісії з питань правової реформи при президенті України, народний депутат Сергій Іонушас вважає, що для відновлення довіри суспільства до Конституційного Суду України потрібне ухвалення нових законодавчих принципів роботи КС.

"Також необхідно узгодити з Конституцією України законодавство, що регулює діяльність Державного бюро розслідувань та Національного антикорупційного бюро України. Службу безпеки України потрібно позбавити невластивих їй функцій, зокрема щодо розслідування економічних та корупційних злочинів", - повідомляє прес-служба президента України за підсумками засідання комісії в середу.

Президент України Володимир Зеленський поставив завдання розробити конкретні шляхи для виходу з нинішньої конституційної кризи, а також для відновлення довіри суспільства до судової влади.

Глава держави зазначив, що справедливість є однією з базових цінностей для громадян України, але її неможливо забезпечити без ефективної і незалежної правоохоронної і судової системи. Крім того, справедливого судочинства потребують вітчизняні та іноземні інвестори.

"У посланні до Верховної Ради я говорив про необхідність судової реформи. Але не заради слова "реформа", не для тасування посад між одними і тими ж персоналіями, а саме для тих змін, які дадуть об'єктивне, неупереджене, справедливе судочинство", - наголосив Зеленський.

Він нагадав, що 27 жовтня Рада національної безпеки і оборони України рекомендувала Комісії з питань правової реформи активізувати підготовку пропозицій щодо судової реформи.

"Варто провести ретельний аудит та оцінку ефективності вже здійснених раніше реформ. Тільки маючи такий аналіз, ми зможемо виправити помилки і створити законодавство, узгоджене з Конституцією України, міжнародно-правовими актами та рекомендаціями Венеціанської комісії", - переконаний президент.

За його словами, відсутність належного конституційного регулювання, його неповнота або нечіткість окремих аспектів діяльності судової влади стали причиною нинішніх кризових процесів.

"Я чекаю від комісії дієвих рішень і конкретних шляхів виходу - як з сучасної конституційної кризи, так і тотальної кризи довіри до органів судової влади. Навіть якщо для цього необхідно вносити зміни до Конституції України", - заявив глава держави.

"Громадяни України, внутрішні та зовнішні інвестори, наші міжнародні партнери, всі ми повинні отримати "здорову" судову систему - незалежну, послідовну, об'єктивну. І саме це завдання стоїть перед оновленою Комісією з правової реформи", - додав він.

Зеленський також подякував суддям Конституційного суду, які не підтримали неконституційне рішення про скасування антикорупційної інфраструктури.

Глава комісії Іонушас розповів, що серед пріоритетів її роботи - відновлення кадрового забезпечення судів та запуск роботи оновленого складу Вищої кваліфікаційної комісії судів України, створення нового незалежного дисциплінарного органу в судовій системі, вдосконалення процедури обрання нових добропорядних і професійних членів Вищої ради правосуддя.

Важливими елементами в реформі судочинства Іонушас назвав розробку і впровадження єдиних стандартів якості виконання судами своїх функцій, а також впровадження електронного суду і здійснення судочинства онлайн.

Глави робочих груп комісії доповіли за напрямками діяльності кожної з них. Зокрема, було обговорено проект змін щодо децентралізації влади, який забезпечить повноту і повсюдність місцевого самоврядування.

Глава робочої групи з питань розвитку законодавства про організацію судової влади та здійснення правосуддя, заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов назвав одним з пріоритетів подолання кадрового дефіциту в судах.

"Через відсутність понад третини суддів страждають не тільки судді від перевантаження, а й звичайні люди, які роками чекають розгляду своїх справ. Формування нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за результатами відкритого конкурсу дозволить почати процедуру добору суддів", - наголосив він.

Смирнов закликав народних депутатів якомога швидше завершити роботу над законопроектом № 3711, який розблокує роботу з кваліфікаційного оцінювання та призначення суддів.

Глава Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна акцентувала важливість повноцінного узгодження антикорупційного законодавства із зобов'язаннями України в рамках Плану дій з візової лібералізації з ЄС.

Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив на необхідності визначення чіткого переліку законопроектів, які будуть пропонуватися на розгляд комітетів парламенту, депутатів, і конкретних термінів їх розробки.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА