12:20 13.11.2020

Питання реформи СБУ політизоване, запропонований депутатами законопроект послабляє безпеку країни - Баканов

3 хв читати
Питання реформи СБУ політизоване, запропонований депутатами законопроект послабляє безпеку країни - Баканов

Повноваження Служби безпеки України щодо боротьби з організованою злочинністю й у сфері економіки мають залишатися, якщо це пов'язано з національною безпекою країни, наголошує глава СБУ Іван Баканов.

Як розповів Баканов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", проект закону про реформування СБУ, розроблений депутатами, не сприяє посиленню національної безпеки, його текст дуже різниться з першим варіантом, поданим президентом.

За словами глави української спецслужби, фінальну редакцію тексту ніхто з членів комітету не обговорював із СБУ. "Загалом така безпекова "реформа" не має ні чого спільного із стандартами провідних спецслужб НАТО та ЄС, до яких ми всі прагнемо. Це швидше нагадує спробу послабити державу та президента", - сказав він.

Баканов переконаний, що питання реформи спецслужби "стало занадто політизованим". "Не здивуюся, якщо на цей процес намагаються впливати і ворожі спецслужби. Підірвати довіру до всього сектору безпеки та оборони ще на етапі реформи, а заодно і боєздатність військових - також спецоперація. Учасники дискусії мають це розуміти й уміти вчасно зупинитися. Зокрема, і в публічному обговоренні деяких норм", - зазначив він.

Відповідаючи на запитання про те, з якими нормами нової редакції проекту закону він не згоден, глава СБУ сказав: "З тими, які не мають нічого спільного з реформою СБУ. Більшість з них знищують Службу і в умовах російської агресії послабляють усю систему безпеки нашої країни".

Уточнюючи, які аспекти можуть завдати шкоди державній безпеці, Баканов, зокрема, зазначив, що якщо СБУ позбавлять функції досудового розслідування і передадуть ці повноваження іншому органу, то це спричинить не лише дублювання компетенції, а й неможливість належного розслідування, оскільки підслідні СБУ справи мають свою специфіку.

Також, за словами Баканова, спочатку законопроект передбачав концентрацію зусиль СБУ на розслідуванні злочинів, що загрожують держбезпеці, було продумано запобіжники недопущення СБУ до розслідувань виключно економічних і корупційних злочинів. При цьому глава спецслужби наголосив, що СБУ і нині не має повноважень розслідування економічних і корупційних злочинів, а негативний резонанс у суспільстві передусім спричинений виконанням СБУ окремих доручень від інших правоохоронних органів.

Водночас, за словами Баканова, в новому проекті закону СБУ повністю відсторонено від пов'язаного з економікою функціоналу. "Законодавці пішли механічним шляхом - вилучили із завдань, функцій і повноважень усі положення, які стосуються економіки. Ніхто навіть не згадав ні об'єктів критичної інфраструктури, ні про способи встановлення транснаціональними корпораціями контролю над стратегічними підприємствами і ліквідними секторами економіки", - пояснив глава СБУ.

При цьому він наголосив, що "СБУ на сьогодні дотична до питань економіки лише для того, щоб незалежна держава Україна і далі залишалася незалежною, успішно протидіючи загрозам державній безпеці в економічній сфері".

Баканов також зазначив, що "законодавчі маніпуляції ліквідують систему боротьби з оргзлочинністю". "Небезпека такого підходу в тому, що оргзлочинність використовують іноземні спецслужби для розвідувально-підривної діяльності проти України. Це і фінансування тероризму й сепаратизму, і корупційне проникнення агентури до державних органів", - наголосив він.

Говорячи про можливість зміни процедури призначення глави СБУ, Баканов сказав, що це складно реалізувати, оскільки процедура прописана в Конституції. "Але чітко простежується бажання обмежити конституційне право президента України обирати кандидатуру на посаду глави СБУ і право Верховної Ради - затверджувати цю кандидатуру за його поданням", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання про те, коли може бути внесено на розгляд парламенту цей проект закону, глава СБУ висловив переконання в необхідності його доопрацювання. "Прогнозувати, коли його ухвалять, - важко, тому що це повністю новий текст... Власне, і від захисту державної безпеки в ньому мало що залишилося", - підсумував Баканов.


Повний текст інтерв'ю з Бакановим буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА