16:40 13.11.2020

Військові прокуратури за 8 місяців розслідували 277 випадків загибелі військовослужбовців у небойовій обстановці

2 хв читати
Військові прокуратури за 8 місяців розслідували 277 випадків загибелі військовослужбовців у небойовій обстановці

Прокурори спеціалізованих прокуратур у військовій і оборонній сферах з березня по жовтень 2020 року розслідували 277 кримінальних справ за фактами смерті військовослужбовців у небойовій обстановці, на лінії розмежування в зоні проведення ООС щодня в середньому один раз проводяться слідчі дії, повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

У відеозверненні про роботу спецпрокуратур, розміщеному в п'ятницю на сайті відомства, вона зазначила, що держава має забезпечити контроль за ефективним використанням коштів, що виділяються на сектор національної безпеки та оборони.

За її словами, значну роль у цьому контролі відіграють органи прокуратури, саме тому було збережено спецпрокуратури у військовій і оборонній сферах.

"Упродовж березня-жовтня 2020 року ці підрозділи направили до суду 1 523 обвинувальні акти лише про військові злочини. До кримінальної відповідальності притягнуто 2104 осіб, з яких 1612 – військовослужбовці Збройних сил України та інших військових формувань, зокрема 394 особи начальницького складу та 84 правоохоронці", - розповіла генпрокурор.

Вона зазначила, що прокурори спецпрокуратур розслідують факти нестатутних відносин, заподіяння військовослужбовцям тілесних ушкоджень і смерті, відмови від виконання наказів.

За її словами, в цей період на Донбасі загинув 21 військовослужбовець і 199 дістали поранень, небойові втрати українських військ за 7 місяців - 979 осіб.

Загалом, за словами Венедіктової, прокурори спецпрокуратур за цей період розслідували 277 кримінальних проваджень за фактом смерті військовослужбовців у небойовій обстановці, в 39 випадках підтверджено факт самогубства.

"Прокурори спеціалізованих прокуратур у середньому один раз на день проводять слідчі дії безпосередньо на лінії розмежування у зоні проведення операції Об’єднаних сил. Більше ніж співробітники будь-яких інших правоохоронних органів", - сказала генпрокурор.

Говорячи про результати розслідувань із протидії організованій злочинності, вона повідомила, що за цей час викрито діяльність семи груп, які скоїли 10 злочинів, зокрема незаконне заволодіння військовим майном.

Також генпрокурор зазначила, що у справі начальника управління медичних постачань командування Медичних сил ЗСУ і його спільників про отримання "відкату" за закупівлю медичних масок для Міноборони планується передати до суду обвинувальний акт.

Вона також нагадала, що спецпрокурори здійснюють перевірки дотримання законодавства під час реалізації держпрограми з будівництва казарм.

"Ціна питання – понад 2 млрд грн, у плані – зведення 184 казарм для 23 тис. військовослужбовців. За цей час завершено спорудження лише половини. При цьому прокурори встановили, що на цьому етапі розкрадено понад 100 млн грн. Уже притягнуто до відповідальності 14 службових осіб Міноборони та підприємств-підрядників", - розповіла Венедіктова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА