19:54 14.11.2020

Жапаров склав повноваження в.о. президента Киргизстану для участі у виборах

3 хв читати
Жапаров склав повноваження в.о. президента Киргизстану для участі у виборах

иконуючий обов'язки президента Киргизстану Садир Жапаров склав свої повноваження для участі в дострокових виборах глави держави, повідомила його прес-служба в суботу.

"Я вирішив скласти з себе повноваження президента країни, а також призупинити посадові повноваження прем'єр-міністра Киргизстану і як пересічний громадянин буду брати участь у майбутніх президентських виборах", - заявив Жапаров, якого цитує прес-служба президента.

Дострокові вибори президента Киргизстану призначені на 10 січня.

Жапаров зазначив, що обов'язки президента, згідно з Конституцією, буде виконувати спікер парламенту Киргизії Талант Мамитов.

"У нас є дуже важливі і складні завдання, які нам потрібно вирішити невідкладно. Хочу подякувати всім політичним силам, громадським діячам, представникам громадянського суспільства, медіасфери, наукової і творчої інтелігенції, які підтримали мою кандидатуру", - сказав Жапаров.

Він наголосив, що до всіх своїх майбутніх опонентів ставиться з повагою і бажає їм успіху. "У нас різні політичні погляди, але наша мета одна: забезпечити світле майбутнє нашій країні - Киргизстану. Для всіх нас доля нашої держави і рідного народу повинні бути найдорожче. Мир в країні, єдність народу і безпека нашого суспільства - це найважливіші речі", - наголосив Жапаров.

За його словами, нині триває підготовка до конституційної реформи, в найближчі дні проект нової Конституції буде винесено на розгляд парламенту.

"При розгляді змін до Конституції будуть враховані пропозиції кожного громадянина країни. Якщо проект нової Конституції буде підтриманий народом, в країні буде створена нова система правління", - заявив Жапаров.

Він уточнив, що парламентські вибори планується провести навесні 2021 року, після завершення конституційних реформ.

"Закликаю не допустити поділу країни на північ і південь, на регіони або родичів. Зберігати мир і стабільність в країні, інтереси народу і держави ставити вище за власні амбіції", - додав він.

Згідно із затвердженим календарним планом, ЦВК Киргизстану буде приймати заяви від кандидатів у президенти до півночі суботи.

За даними ЦВК на 14 листопада, надійшли 62 заяви від кандидатів у президенти, зокрема від Садира Жапарова, лідера опозиційної політичної партії "Бутун Киргизстан" (Єдиний Киргизстан) Адахана Мадумарова, екс-спікера парламенту Каната Ісаєва, колишнього заступника міністра внутрішніх справ Курсана Асанова.

Згідно з чинною конституцією Киргизстану, повноваження президента країни переходять до спікера парламенту Таланту Мамитову, а обов'язки прем'єр-міністра на час проведення виборів виконуватиме перший віце-прем'єр Киргизстану Артем Новиков.

Після парламентських виборів у Киргизстані 4 жовтня в Бішкеку почалися мітинги незадоволених підсумками голосування, які переросли в заворушення. 6 жовтня Центральна виборча комісія Киргизстану визнала підсумки виборів недійсними. Разом із тим під час мітингів і зібрань опозиції прозвучали заклики до зміни влади в країні. 9 жовтня президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков ввів у Бішкеку режим надзвичайного стану, а 15 жовтня подав у відставку. 16 жовтня виконуючим обов'язки президента Киргизстану став новий прем'єр Жапаров. Того ж дня парламент Киргизстану скасував режим надзвичайного стану в Бішкеку.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА