12:43 17.11.2020

Порошенко закликав негайно повернути кримінальну відповідальність за недостовірне декларування

3 хв читати
Порошенко закликав негайно повернути кримінальну відповідальність за недостовірне декларування

П'ятий президент України, народний депутат фракції "Європейська солідарність" Петро Порошенко закликав негайно внести на розгляд Верховної Ради законопроекти, що відновлюють відповідальність за недостовірну інформацію в електронних деклараціях.

"Атака на антикорупційну інфраструктуру, яка була створена нашою командою у попередні п’ять років, точно відкидає нашу країну від співпраці та від руху до Європейського Союзу. Вона ставить під загрозу європейський вибір 45-мільйонної держави", - заявив Порошенко з трибуни парламенту, повідомляє прес-служба "Євросолідарності".

Нардеп зазначив, що ситуація навколо антикорупційного законодавства посилює кризу у відносинах з Євросоюзом і НАТО та загрожує Україні втратою безвізового режиму з ЄС.

"Маневри Зеленського ставлять під загрозу свободу пересування українців світом і Європейським Союзом. Бо саме Офіс президента і, як виявляється, монобільшість блокує розгляд законопроекту, під яким поставили підпис більшість фракцій включно з "Європейською солідарністю" щодо відновлення кримінальної відповідальності за брехню в електронних деклараціях", - наголосив Порошенко.

"Сьогодні не ставиться на розгляд це питання, тому що немає голосів "Слуг народу" та їхніх сателітів у цій залі. Ми вимагаємо сьогодні поставити до розгляду питання відновлення кримінальної відповідальності за брехню в електронних деклараціях. Ми впевнені, що результативним голосуванням ми підтвердимо європейський вибір і збережемо наш рух до Європи. І прошу доєднатися до цієї вимоги всі демократичні фракції", - закликав Порошенко.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС ухвалив рішення, яким визнав неконституційними низку положень закону України "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд, зокрема, резюмує, що законодавець "не дотримувався принципів справедливості і пропорційності як елементів принципу верховенства права", а, отже, ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України суперечить ч. 1 ст. 8 Основного закону України.

З огляду на це президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО невідкладно було скликано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Уряд на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", згідно з яким припиняються повноваження складу КС, що ухвалив рішення 27 жовтня. Президент пропонує визнати це рішення КС "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями КС в умовах реального конфлікту інтересів". У законопроекті глава держави також запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

Група народних депутатів на чолі з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим зареєструвала в парламенті законопроект про відновлення дії окремих положень закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України, які раніше були визнані Конституційним Судом України (КС) такими, що не відповідають Основному закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА