13:41 17.11.2020

У Єврокомісії вказали на важливість проведення всеосяжної судової реформи в Україні

2 хв читати
У Єврокомісії вказали на важливість проведення всеосяжної судової реформи в Україні

Україна перебуває нині в ситуації конституційної дилеми, спричиненої рішенням Конституційного Суду України (КС) про визнання такими, що не відповідають Основному закону, положень закону "Про запобігання корупції" та скасування кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації, вихід з якої можна знайти через перезапуск усеосяжної судової реформи в Україні.

Це зазначила заступник голови генерального директорату Європейської комісії з політики сусідства та розширення, в. о. голови групи підтримки України в Європейській комісії Катаріна Матернова на форумі "Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса" у вівторок.

"Те, що ми бачимо нині, - це конституційна дилема, в якій перебуває країна. Ми маємо ситуацію, в якій найвищий суд, по суті, усунув одного з ключових учасників антикорупційної архітектури, яку було створено за допомогою великої співпраці української влади та міжнародних партнерів, акторів громадянського суспільства", - сказала Матернова.

За її словами, простого і прямого виходу з цієї дилеми не існує, проте з неї можна знайти вихід через перезапуск усеосяжної судової реформи в Україні.

"Я думаю, що за допомогою серії кроків, як вирішити її - тому що немає чарівного засобу, - можна знайти вихід через перезапуск усеосяжної судової реформи, яка вирішила б різні елементи цього. Я точно можу говорити від імені ЄС, але також низки наших міжнародних партнерів, що міжнародна спільнота готова допомогти Україні знайти вихід з цієї дійсно важливої дилеми", - наголосила керівник групи підтримки України в Єврокомісії.

Вона зазначила, що за півтора року двох урядів президента Зеленського були значні досягнення, як-от ухвалення банківського закону, закону про рекриміналізацію незаконного збагачення, створення Вищого антикорупційного суду, проведення земельної реформи, анбандлінг "Нафтогазу". "Це дійсно важливі кроки. Але не думаю, що ми були б хорошими друзями України, якби ми також не вказали на деякі коливання на шляху реформ, включно з нещодавніми дуже систематичними атаками на деякі з цих реформ", - зазначила Матернова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА