21:12 19.11.2020

ЄС привітав припинення вогню в Нагірному Карабаху і закликав розслідувати військові злочини

2 хв читати
ЄС привітав припинення вогню в Нагірному Карабаху і закликав розслідувати військові злочини

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель у заяві від імені Європейського союзу висловив у четвер схвалення досягнутого в Нагірному Карабаху припинення вогню.

"Європейський союз вітає припинення бойових дій в Нагірному Карабаху і навколо нього після досягнутого 9 листопада за посередництва Росії припинення вогню між Вірменією і Азербайджаном", - йдеться в комюніке, поширеному в Брюсселі.

ЄС закликав всі сторони і надалі суворо дотримуватися режиму припинення вогню, щоб запобігти подальшим людським жертвам, всіх регіональних гравців утримуватися від будь-яких дій або риторики, які можуть поставити під загрозу припинення вогню, а також до повного і негайного виведення всіх іноземних бойовиків з регіону.

"Будь-які військові злочини, які могли бути вчинені, повинні бути розслідувані", - наголошується в документі.

ЄС має намір уважно стежити за виконанням положень про припинення вогню, особливо в тому, що стосується його механізму моніторингу.

В Євросоюзі вважають, що припинення бойових дій - це лише перший крок до врегулювання давнього нагірно-карабаського конфлікту. У заяві зазначається необхідність "відновити зусилля для узгодженого, всеосяжного і стійкого врегулювання конфлікту, зокрема щодо статусу Нагірного Карабаху".

"Тому ЄС знову заявляє про свою цілковиту підтримку міжнародного формату Мінської групи ОБСЄ на чолі з її співголовами і особистого представника чинного голови ОБСЄ для досягнення цієї мети. ЄС готовий внести ефективний вклад у формування міцного і всеосяжного врегулювання конфлікту, зокрема, наскільки це можливо, за допомогою підтримки стабілізації, постконфліктного відновлення і заходів зміцнення довіри", - йдеться в документі.

ЄС нагадав про тверде неприйняття застосування сили, зокрема, касетних боєприпасів і запалювальної зброї, як засобу вирішення спорів. У заяві наголошується, що необхідно дотримуватися міжнародного гуманітарного права, і міститься заклик до сторін конфлікту виконувати досягнуті 30 жовтня в Женеві домовленості про обмін військовополоненими і про репатріацію людських останків.

ЄС вказав на важливість забезпечення гуманітарного доступу і найкращих можливих умов для добровільного, безпечного, гідного і надійного повернення переміщеного населення в Нагірний Карабах і навколо нього.

Зазначається також важливість збереження і відновлення культурної та релігійної спадщини в Нагірному Карабаху.

"Європейський союз та його держави-члени вже надають значну гуманітарну допомогу для задоволення нагальних потреб цивільного населення, яке постраждало від конфлікту, і готові надати подальшу допомогу", - запевнили в Брюсселі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА