11:41 20.11.2020

Результат розслідування справ Майдану суттєво потерпає від недоліків кримінально-процесуального законодавства - Венедіктова

2 хв читати
Результат розслідування справ Майдану суттєво потерпає від недоліків кримінально-процесуального законодавства - Венедіктова

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова заявляє, що розслідування справ Майдану суттєво потерпає від недоліків кримінально-процесуального законодавства, проте в Офісі генпрокурора рухаються до результатів у встановленні істини, незважаючи на перешкоди та критику.

"Цьогоріч справи Майдану перейшли до нового органу слідства - в січні ми створювали спеціальний підрозділ у Державному бюро розслідувань, що продовжило встановлювати істину щодо злочинів, вчинених у зв'язку із масовими протестами в 2013-2014 роках", - сказала Венедіктова у відеозверненні, оприлюдненому на сторінці у Facebook.

"Суттєво потерпає результат від недоліків кримінального процесуального законодавства, що створюють умови для грубих зловживань учасниками процесуальними правами, широких можливостей для затягування процесів до безкінечності, формально не порушуючи закон, але не даючи шансу поставити і крапку в питаннях, відповіді на які від нас чекає громадськість. Крім цього, у КПК нормативно не врегульовані питання, пов'язані з міжнародним розшуком. Це зумовлює об'єктивні перешкоди в практичному застосуванні інституту спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень та подальшого судового розгляду - так званого заочного засудження", - пояснила генпрокурор.

У зв'язку з цим Венедіктова повідомила, що в Офісі генпрокурора вже створено робочу групу з напрацювання змін до Кримінального процесуального кодексу.

"Ми ж рухаємося до результатів розслідування трагічних епізодів Революції гідності та подій і обставин, які спричинили та супроводжували масові протести, в діючих умовах, незважаючи на будь-які перепони і критику", - наголосила вона.

Венедіктова зазначила, що зараз прокурори департаменту у справах Майдану Офісу генпрокурора здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням в 60 кримінальних провадженнях, що охоплюють понад 4 300 епізодів правопорушень.

За її словами, в судах першої інстанції забезпечується підтримка публічного обвинувачення у 86 судових справах стосовно 176 осіб, з початку року повідомлено про підозру 37 особам.

Так, судді обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою (заочно) стосовно 27 підозрюваних, з яких: 22 колишні правоохоронці; 4 колишні високопосадовці; 1 цивільна особа.

"Загалом цьогоріч прокурори департаменту у справах Майдану скерували до суду 19 обвинувальних актів стосовно 25 осіб. Серед них 6 суддів, 13 правоохоронців, зокрема 2 слідчі, а також 6 цивільних осіб", - зазначила генпрокурор.

Водночас, за словами Венедіктової, приміром, завершення судового розгляду в суді першої інстанції щодо розстрілів на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, з урахуванням періодичності судових засідань, очікується лише у 2021 році.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА