12:55 20.11.2020

Нацгвардієць Марків продовжує службу в батальйоні ім. Кульчицького

3 хв читати
Нацгвардієць Марків продовжує службу в батальйоні ім. Кульчицького

Військовослужбовець Віталій Марків, який нещодавно повернувся в Україну після оголошення виправдувального вироку Міланським апеляційним судом, поновився на службі в Національній гвардії України.

"Службу я вже поновив. Офіційно перебуваю зараз у відпустці. Маю 26 днів, щоб пройти медичний огляд, реабілітацію. Потім плануємо з дружиною на кілька днів поїхати у відпустку десь на території України. Після буде служба в Національній гвардії України. Я повернуся до свого батальйону (ім. Кульчицького - ІФ), - розповів Марків в інтерв'ю інтернет-виданню LB.ua.

За його словами, займатися політикою він не планує, але вже готовий їхати на передову.

"Я особа аполітична. Військовослужбовці мають бути поза політикою. Свої політичні погляди, на мою думку, військовослужбовець повинен висловлювати під час таємного голосування", - сказав він, додавши, що вже готовий їхати на передову, але зобов'язаний пройти медогляд і всі протокольні процедури.

"Якщо вже присвятив себе військовій службі, тим паче, що в мене підписаний контракт на 5 років, то бачу майбутнє поки що у військовій кар’єрі. Не просто служити для галочки, до якогось певного звання… Я цим живу. Пишаюся. Для мене військова форма має величезне значення. Для мене честь служити Україні", - наголосив він.

Як повідомлялося, 3 листопада Міланський апеляційний суд ухвалив виправдувальний вирок у справі Марківа. 4 листопада він повернувся з представниками української делегації в Україну.

Нацгвардійця Марківа, який має подвійне громадянство України та Італії, затримали в Італії 30 червня 2017 року за підозрою у вбивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

У 2014 році Служба безпеки України відкрила кримінальну справу за фактом подій, за яких загинув Рокеллі, розслідування було призупинено на час проведення бойових дій. У листопаді 2019 року справу було передано для розслідування в МВС України.

Прокуратура Павії просила засудити Марківа до 17 років ув'язнення за сприяння в умисному вбивстві Роккеллі. Згідно з аргументами сторони обвинувачення, старший сержант Нацгвардії України Марків не скоював злочину вбивства, але інформував керівництво НГУ про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті, у свою чергу, контактували з військовими Збройних сил України, які, за твердженням прокуратури, з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів.

12 липня 2019 року італійський суд засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, визнавши його винним у сприянні умисному вбивству італійського фотокореспондента Роккеллі в 2014 році. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду буде оскаржено.

Тепер Україна готується захищати невинуватість Марківа в касаційному суді Італії після подання відповідної скарги обвинуваченням і потерпілою стороною, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА