12:24 25.11.2020

Залиште кешбек споживача в законопроєкті щодо ФОПів - Союз споживачів України звернувся до Президента

4 хв читати

З відкритим листом до Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО за дорученням правління ГО «Союз споживачів України» звернувся заступник голови правління Олег Цільвік.

Автор звернення констатує, що український споживач залишається незахищеним та безправним, а спроба Держави заручитися підтримкою споживача у боротьбі із тіньовим бізнесом наштовхнулася на шалений опір та може закінчитися відміною важливого інструменту захисту прав споживача - кешбеку. Це несправедливо, адже саме споживач сплачує усі податки і видатки, закладені до кінцевої ціни товарів та послуг, та має право на захист держави.

«Звертаємося з проханням приділити особливу увагу ситуації, що склалась навколо штучного «ажіотажу» з боку фізичних осіб-підприємців, обумовленого відвертим небажанням більшості з них працювати у правовому полі, зокрема виконувати вимогу Закону щодо обов‘язкового застосування касових апаратів під час здійснення господарської діяльності, - йдеться у листі. - Наразі в країні реалізуються великі обсяги контрабандної техніки, дитячих іграшок, запасних частин до автотранспорту тощо, які вводяться в обіг без проходження обов‘язкових процедур оцінки відповідності технічним регламентам, чим порушується конституційне право громадян на безпечність продукції. Ринки харчових продуктів та лікарських засобів потерпають від навали фальсифікату. Все це ставить споживача у нерівні умови, робить його вразливим без належних інструментів убезпечення від цих загроз. На наш погляд це є неприпустимим по відношенню до найбільшого внутрішнього інвестора національної економіки, адже саме споживач сплачує усі податки і видатки, які закладені до кінцевої ціни товарів та послуг.

Під гаслами про захист інтересів малого та середнього бізнесу, окремі «спритники» цілеспрямовано спотворюють саму ідею боротьби з тіньовою економікою та намір створити в Україні прозорий, цивілізований ринок. Тіньовий бізнес наляканий не тільки ідеєю ідентифікації продавця і обсягів реалізованої ним продукції шляхом фіскалізації. Найбільший опір викликає намір встановити простежуваність ланцюга постачання продукції та спроба Держави заручитися підтримкою споживача у боротьбі із тіньовим бізнесом, шляхом запровадження кешбеку.

Тіньовий ринок, зокрема і більшість ринку електронної комерції, майже не досяжні для органів державного ринкового нагляду та органів захисту прав споживачів адже для виходу на перевірку за обґрунтованою скаргою споживача, їм потрібна повна інформація про суб’єкта підприємницької діяльності.

На жаль, необхідна для ідентифікації продавця інформація досить часто відсутня у розрахункових документах які сьогодні видають підприємці, особливо в сегменті електронної комерції. Не вирішить ситуацію на краще і запропонована маніпулятивна ідея уникнути фіскалізації завдяки отриманню споживачем квитанції при оплаті покупки карткою через термінал адже в розумінні ЗУ «Про захист прав споживачів» та ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» така квитанція не є розрахунковим документом, тож не є підставою для застосування Закону «Про захист прав споживачів».

Крім того, гостро постало питання відстуності ідентифікації продавця в інтернеті: ввсесвітня пандемія, що була викликана COVID-19, значно прискорила темпи міграції бізнесу до віртуального середовища, тому ідентифікація продавця – це наріжний камінь для застосування інших інструментів контролю за бізнесом з метою захисту прав та інтересів споживачів.

Виходячи з критичного стану споживчого ринку України та проблем, які накопичувалися у сфері захисту прав споживачів попередніми роками, наша організація та експерти всіляко підтримували ініціативи з детінізації економіки, зокрема які змушують бізнес ідентифікувати себе як продавця та бути відповідальним по відношенню до споживача. Серед таких ініціатив Олег Цильвік назвав введення кешбеку для споживача, що дозволить в короткостроковій перспективі привчити продавця видавати саме фіскальний чек і спрямувати податкові органи до контролю саме підприємців-порушників. Та видачу покупцю фіскального чеку, адже саме фіскальний чек знімає «людський фактор» при заповнені розрахункового документу і містить усі необхідні данні, щоб повністю ідентифікувати суб’єкта підприємницької діяльності. Не надання повної інформації продавцем - уникнення відповідальності.

Автори листа від ГО «Союз споживачів України констатують, що «ми фактично є свідками тиску на державні органи влади з боку організованих мас, які проти встановлення сучасних ринкових відносин у нашій країні. Маніпулюючи тезами про самозайнятість, забезпечення власних родин засобами для існування та відсутність програм підтримки малого бізнесу з боку Держави, вони повністю забувають про питання соціальної відповідальності бізнесу та практику застосування кодексів поведінки, як елемент цивілізованих ринкових відносин».

- Ми з прикрістю спостерігаємо за останніми подіями за участі окремих представників бізнесу, які не вбачають різниці між цивілізованим ринком та «базаром», - йдеться у листі. - Ми підтримуємо ідею певних послаблень для малого бізнесу та існування спрощеної системи оподаткування для його представників але за умови, як це працює в інших країнах, коли домогосподарство торгує товарами власного виробництва чи послуги надаються власними силами. Але коли мова йде про торгівлю імпортними товарами, особливо тими що можуть становити ризик для здоров‘я, життя чи майна споживачів, жодна з розвинених країн світу не дозволяє собі такого нехтування Законом з боку бізнесу та свавілля, які існують в Україні.

Врешті-решт Україна повинна політично визначитися, чи готова вона долучитися до числа цивілізованих країн, де для бізнесу панує невідворотна відповідальність за конкретні грубі порушення вимог Закону та працює дієва система захисту прав та інтересів споживачів.

Автори листа зазначили, що у  разі потреби  готові долучитися до фахових дискусій по означених питаннях, поділитися напрацюваннями та нашим досвідом набутим за роки невпинної боротьби за права та інтереси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА