15:59 25.11.2020

Усі матеріали для будівництва Меморіалу Героїв Небесної сотні було закуплено, заявили в Музеї Майдану

3 хв читати
Усі матеріали для будівництва Меморіалу Героїв Небесної сотні було закуплено, заявили в Музеї Майдану

У Національному музеї Революції гідності спростували інформацію про нібито розкрадання коштів на будівництво Меморіалу Героїв Небесної сотні, оскільки всі необхідні матеріали були закуплені.

"Коли розповідають, що гроші були вкрадені, - це неправда: матеріали всі є", - заявила завідувач будівельного відділу музею Наталія Бойків на прес-конференції в середу в Києві.

Вона нагадала, що згідно з експертним звітом "загальна кошторисна вартість – це 170 млн 877 тис. грн, з яких 154 млн - це кошти, які виділяються на саме будівництво для генпідрядника".

У результаті проведених наприкінці 2018 року тендерних торгів, зокрема їхнього другого туру, переможцем стало ТОВ "Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня "Україна-реставрація".

Музей уклав з цією компанією договір на суму 148,8 млн грн, за які вона погодилася побудувати меморіал Героїв Небесної сотні. Пізніше, згідно з рішенням Кабміну, генпідряднику було видано аванс у сумі 111 млн грн. Але будівництво не розпочалося. За словами Бойків, "тому що активісти і також Генпрокуратура не дозволили".

"Але у нас є ці місяці, коли генпідрядник, оскільки є технологія виробництва, закуповує всі матеріали. Більшість матеріалів - імпортного виробництва, і доставка, розмитнення зайняли близько двох-трьох місяців. Із цих 111 млн грн було закуплено: білий граніт (32 млн 325 тис. грн), освітлювальні прилади (8 млн 646 тис. грн) і дерева - липи, яким 20-24 роки, кабельно-провідникову продукцію (5,6 млн грн)", - уточнила завідувач будівельного відділу Нацмузею.

На сьогодні залишок коштів на казначейському рахунку становить 9,8 млн грн, а на поточному - 12,7 млн.

У свою чергу голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович наголосив, що Музей Революції гідності і Меморіал Небесної сотні - це два будівельні об'єкти, тому "є Музей Революції гідності як юрособа, яка мала побудувати музей, і є Меморіал, який має бути побудований на алеї Небесної сотні".

Як повідомлялося, прес-служба Музею Революції гідності заявила про проведення обшуків вранці 19 листопада. Генеральний директор музею Ігор Пошивайло також повідомив, що слідчі поліції та СБУ здійснили обшуки у нього вдома.

Прес-служба поліції Києва повідомила, що обшуки відбувалися на підставі постанови слідчого судді Голосіївського районного суду м. Київ у приміщеннях музею, компанії-підрядника і за місцями проживання відповідних посадових осіб з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних злочинів та отримання інших доказів у кримінальному провадженні про розкрадання коштів, виділених на реконструкцію об'єкта.

Служба безпеки України підтвердила факт проведення обшуків у приміщеннях Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музею Революції гідності у рамках справи про розкрадання коштів, виділених на реконструкцію об'єкта.

"Задокументовано, що керівництво музею уклало договори на майже 150 млн грн на роботи з реконструкції та благоустрою об'єктів меморіального комплексу. Підрядникам був перехований аванс у розмірі 80% від суми договору, що склало 111 млн грн. Однак правоохоронці з’ясували, що у встановлені угодами терміни роботи фактично не проводились. Натомість більшість отриманих підрядником бюджетних коштів було витрачено не на цілі, які прописані у відповідних договорах", - повідомила прес-служба СБУ в соцмережі Facebook.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА