15:17 26.11.2020

Верховний Суд очікує ухвалення законопроекту про судоустрій

2 хв читати
Верховний Суд очікує ухвалення законопроекту про судоустрій

Верховний Суд (ВС) очікує ухвалення законопроекту №3711 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", який дозволить сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів, повідомила голова ВС Валентина Данішевська.

"Вкрай важливим є ухвалення закону №3711, який дозволить фактично наповнити кадрами Вищу кваліфікаційну комісію. Вона має здійснити і добір кадрів, і завершити конкурс щодо Вищого суду з питань інтелектуальної власності, і ухвалити рішення про переведення суддів вищих судів", - сказала вона під час щорічного судового форуму.

За словами Данішевської, наразі дефіцит кадрів у судовій системі становить 34%.

Крім цього, голова ВС зазначила, що у 2020 році на 7% зменшилося надходження справ до судів.

"Щорічно до судів надходить майже 4 млн справ і матеріалів. Така тенденція вже кілька років. Однак за перше півріччя 2020 року суди отримали на 7% менше справ і матеріалів. До місцевих судів справ надійшло на 17% менше (більше ніж 1,3 млн). Ми пов'язуємо це з впровадженням карантину і продовженням процесуальних термінів для звернень. Що стосується судів першої інстанції господарської та адміністративної юрисдикції - кількість справ зросла на 12% і 38% відповідно. Розгляд справ судами також скоротився. Зменшилася кількість надходжень справ до апеляційних судів", - сказала вона.

Крім того, Данішевська розповіла про результати розвитку судової системи, згідно зі Стратегією розвитку правосуддя 2015-2020 рр.

"Щодо законодавчих змін і забезпечення незалежності судової влади можна сказати: стратегію виконано. У ній передбачалося також впровадження добору суддів на конкурсній основі, передбачався саме конкурсний добір суддів - і ця стратегія також виконана. Єдине, що нам потрібно, - продовжувати роботу в цьому напрямі. Виконано, думаю, і положення стратегії щодо підвищення відкритості та прозорості судової влади. Складно знайти країну, де рівень відкритості кращий. Однак необхідно знайти більш оптимальний баланс між відкритістю і незалежністю суддів", - сказала вона.

Водночас, за словами голови ВС, судова система України слабо просунулася в напрямі диджиталізації судів.

"Ми маємо намір впровадити Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему (ЄСІТС). Деякі елементи цієї системи вже працюють, наприклад електронні звернення", - зазначила вона.

Данішевська додала, що серед проблем розвитку судової системи - недостатнє фінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА