20:50 26.11.2020

У Чорному морі стався розлив нафти: АМПУ приховала інцидент від Держекоінспекції

2 хв читати
У Чорному морі стався розлив нафти: АМПУ приховала інцидент від Держекоінспекції

Адміністрація морських портів України (АМПУ) під час розливу нафтопродуктів у Чорному морі, ймовірно з судна "Аметист", знала про надзвичайну ситуацію, але не повідомила Державній екологічній інспекції про нього.

"Про розлив нафти з судна "Аметист" Держекоінспекція дізналася зі ЗМІ, хоча мала б бути поінформована АМПУ згідно з чинним порядком взаємодії між нашими структурами. Нагадаю, що з моменту, коли були ліквідовані морські інспекції Держекоінспекції, наші працівники не мають права заходити в портову зону і цілком покладаються на добросовісність портовиків", - розповів голова Держекоінспекції Андрій Мальований, повідомляє прес-служба інспекції.

Зазначено, що, дізнавшись про факт забруднення акваторії Чорного моря, Держекоінспекція направила запит до АМПУ, Чорноморської філії АМПУ, а також капітану морського порту "Чорноморськ" і Державній прикордонній службі України. У АМПУ повідомили, що жодних порушень не виявлено.

"Тому було ухвалено рішення, у рамках взаємодії з прикордонниками, підійти до причалу з моря. У результаті чого наші співробітники зафіксували забруднювальні плями на поверхні води нафтопродуктами та помітили сліди сорбенту, який використовується для збору з водної поверхні нафтопродуктів. Тобто в АМПУ знали про цей випадок і просто хотіли приховати результати катастрофи!", - зазначив Мальований.

Інспектори відібрали проби води в забрудненій частині акваторії для лабораторного аналізу. За результатами перевірки буде підраховано збитки і встановлено, хто є власником судна.

За фактом спроби приховання події та недбалості працівників Чорноморської філії АМПУ Держекоінспекція звернулася до Одеської обласної прокуратури і територіального управління Державного бюро розслідувань у Миколаєві. Також про факт забруднення моря Держекоінспекція повідомила до Чорноморського відділення поліції Овідіопільського ВП ГУ НП в Одеській області.

"Позиція АМПУ, що стоїть на боці забруднювачів довкілля, перетворює нашу співпрацю на фарс. Бо замість оперативної реакції на події від Держекоінспекції приховують інформацію, і в результаті морська екосистема щоразу зазнає втрат. А найголовніше - ніхто за це не несе покарання, а, отже, все повторюватиметься знову і знову ", - наголосив Мальований.

Він звернувся до керівництва АМПУ з проханням відповідально ставитися до своїх зобов'язань.

"Інакше змушений буду порушувати перед керівництвом держави питання про неможливість спільних дій через відвертий саботаж однієї зі сторін", - резюмував голова Держекоінспекції.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, пришвартований у Чорноморську буксир морської пошуково-рятувальної служби "Аметист", який не використовується, зазнав аварії. У процесі відкачування води з трюмів стався витік нафтопродуктів. В адміністрації порту факт витоку заперечували.

Джерело:

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА