10:22 27.11.2020

СБУ має працювати превентивно і зосередитися на захисті нацбезпеки – голова профільного комітету ВР

3 хв читати
СБУ має працювати превентивно і зосередитися на захисті нацбезпеки – голова профільного комітету ВР

Боротьба з організованою злочинністю, злочинами у сфері економіки та корупції залишаться у функціоналі СБУ лише в контексті захисту національної безпеки, звуження підслідності необхідне для трансформації відомства у спецслужбу, зазначає голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич (фракція "Слуга народу").

У бліц-інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", пояснюючи доопрацьовану депутатами версію законопроекту про реформування СБУ, Завітневич зазначив, що основні зусилля Служби мають бути спрямовані на запобігання злочинам.

"Має змінитися сама філософія спецслужби - робота не за фактом скоєних злочинів, а на випередження... До того ж сучасні гібридні війни ведуться "проксі" силами - приватними військовими компаніями з використанням терористичних організацій і транснаціональних злочинних угруповань, за допомогою "операції впливу" силами агентури в органах влади або спеціальними інформаційними операціями", - наголосив голова комітету.

У цьому контексті він пояснив, що контррозвідувальне забезпечення всіх гілок влади і життєво важливих національних інтересів, боротьба з тероризмом і захист конституційного ладу мають стати основними напрямами діяльності СБУ.

"Усе інше - боротьба з організованою злочинністю, злочини у сфері економіки, корупція та інше, наголошую, виключно через призму зазначених вище напрямів", - додав Завітневич.

Говорячи про необхідність звуження підслідності, голова комітету висловив здивування тим, що в проекті закону СБУ була присутня стаття 201-1 Кримінального кодексу, яка стосується контрабанди деревини та лісоматеріалів. "Разом із такими статтями ми скорочуємо все невластиве, залишаючи прямий функціонал - злочини проти основ національної безпеки, проти миру, безпеки людства та міжнародного порядку, тероризм", - сказав голова профільного комітету парламенту.

"Будь-хто, хто стикався з тиском... підрозділу "К", знає, що тиск на бізнес відбувається за допомогою інструментів досудового слідства, оскільки не можна в рамках контррозвідувальних заходів вилучити товар або обладнання, здійснювати тиск на співробітників компанії, а в рамках досудового слідства - можна", - зауважив Завітневич.

Раніше в ексклюзивному інтерв'ю агентству глава СБУ Іван Баканов розкритикував запропоновану депутатами версію законопроекту про реформування СБУ. За словами глави української спецслужби, фінальну редакцію тексту ніхто з членів комітету не обговорював з СБУ. "Загалом така безпекова "реформа" не має ні чого спільного із стандартами провідних спецслужб НАТО та ЄС, до яких ми всі прагнемо. Це швидше нагадує спробу послабити державу та президента", - сказав він.

Глава спецслужби, зокрема, зазначив, що якщо СБУ позбавлять функції досудового розслідування і передадуть ці повноваження іншому органу, то це спричинить за собою не тільки дублювання компетенції, а й неможливість належного розслідування, оскільки підслідні СБУ справи мають свою специфіку.

За його словами в новому проекті закону СБУ повністю відсторонено від пов'язаного з економікою функціоналу. "Законодавці пішли механічним шляхом - вилучили із завдань, функцій і повноважень усі положення, які стосуються економіки. Ніхто навіть не згадав ні об'єктів критичної інфраструктури, ні про способи встановлення транснаціональними корпораціями контролю над стратегічними підприємствами і ліквідними секторами економіки", - пояснив глава СБУ.


Повний текст бліц-інтерв'ю із Завітневич буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

Затримано громадянина Польщі, який пропонував російським спецслужбам замах на президента України

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

У Дніпровському районі рятувальники ліквідували пожежі, спричинені ракетною атакою

У Києві на Подільському мостовому переході триває облаштування конструкцій тунелів метрополітену

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА