18:04 27.11.2020

Аваков і Ле Мер обговорили стан реалізації вже наявних українсько-французьких програм співпраці та підготовку до нових масштабних проектів

3 хв читати
Аваков і Ле Мер обговорили стан реалізації вже наявних українсько-французьких програм співпраці та підготовку до нових масштабних проектів

У п'ятницю, 27 листопада, була підписана підсумкова декларація чергової сесії змішаної українсько-французької міжурядової комісії з економічного співробітництва, повідомляє прес-служба МВС України.

Згідно з інформацією, її співголови - міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і міністр економіки, фінансів та відновлення Французької Республіки Бруно ле Мер обговорили стан реалізації вже наявних українсько-французьких програм співпраці та підготовку до нових масштабних проектів. У роботі комісії у форматі відеоконференції взяли участь посли обох держав. Напередодні комісія працювала онлайн на рівні експертів.

"Уже успішно реалізується контракт із Airbus Helicopters SAS: вчора ми отримали ще один гелікоптер Н-225, а до кінця року отримаємо ще три. Просувається проект спільного будівництва патрульних катерів із компанією ОСЕА: ми провели фінансування минулого тижня з боку нашого бюджету, виплатили нашим компаніям аванси. У січні 2021 року ми сподіваємося вийти на конкретну угоду щодо виробництва нової рятувальної техніки. Обсяг цього контракту може бути до EUR300 млн. Плануємо тут залучити вітчизняні підприємства КРАЗ і Прилуцький завод "Пожмашина" для виробництва шасі та французького виробника спеціальних рятувальних драбин Echelles Riffaud", - сказав Аваков.

За словами глави МВС також планується старт проекту з будівництва енергонакопичуваних потужностей для "Укренерго" обсягом EUR20 млн. Але ключовим стратегічним пріоритетом для України та Франції наразі є підготовка великого контракту на придбання вантажних локомотивів між "Укрзалізницею" та французькою компанією Alstom із можливістю локалізації виробництва в Україні.

"Планується, що угода між "Укрзалізницею" та Alstom буде двоетапна. Перший етап передбачає отримання 50 електровозів, другий - до 80. Перший етап цієї угоди із обов`язковою локалізацією виробництва в Україні коштуватиме приблизно півмільярда євро. Також нам дуже цікавий проект із будівництва енергонакопичуваних потужностей, сподіваюся, у 2021 році почнеться його реалізація", - додав Аваков.

Сторони також висловили задоволення від успішної роботи з реінтеграції Донбасу: будівництва станції очистки питної води в Маріуполі Донецької області та можливість розширення цієї програми на Луганську область.

Міністр економіки, фінансів та відновлення Французької Республіки зазначив, що спільні українсько-французькі економічні проекти є не лише стратегічними, а й політичними.

"Проект із будівництва енергонакопичуваних потужностей для "Укренерго" дозволить Україні, зокрема, вступити в Європейську енергоспільноту. І, звісно, найважливіше - це підготовка великої угоди між компаніями Alstom та "Укрзалізницею", - сказав Бруно ле Мер. Він підтвердив готовність французької сторони збільшити частку фінансування проекту саме з боку Держказначейства Франції. Це має його суттєво здешевити. Про це йшлося під час переговорів наприкінці жовтня президента України Володимира Зеленського та гендиректора Alstom Анрі Пупар-Лафаржа.

Аваков окремо закликав французького колегу активізувати роботу над угодою про взаємне визнання та обмін посвідчень водія. Запланований візит французької експертної місії для остаточного вирішення цього питання.

"Але найважливішим пунктом всіх спільних із Францією проектів є локалізація виробництва та будівництва шляхом залучення до цього українських підприємств", - резюмував глава МВС України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА