12:46 28.11.2020

Розвідслужби США вважають, що за вбивством іранського вченого стоїть ізраїльська розвідка - ЗМІ

2 хв читати

В американських розвідслужбах вважають, що за вбивством іранського вченого Мохсена Фахрізаде стоїть ізраїльська розвідка, пише в суботу газета The New York Times з посиланням на джерела в американській розвідці.

"Один американський чиновник, а також двоє інших співробітників розвідувальних служб стверджують, що Ізраїль стоїть за нападом на вченого. Не зрозуміло, який обсяг інформації міг бути доступний Сполученим Штатам щодо операції заздалегідь, але дві країни є найближчими союзниками і давно ведуть обмін розвідданими щодо Ірану", - пише газета.

Вона зазначає, що Білий дім і ЦРУ відмовилися коментувати цю інформацію.

Також газета пише, що Фахрізаде "довгий час був метою ізраїльського Моссаду".

За її даними, "ізраїльські офіційні особи, яких пізніше підтримали співробітники американської розвідки, що вивчали архів, заявили, що вчений зберіг елементи програми (ядерної зброї - ІФ) навіть після того, як нібито від неї відмовилися".

Йдеться про засекречений Іранський проект "Амад" 2000-2003 року, метою якого була розробка і випробування ядерної боєголовки для балістичної ракети. В Ізраїлі вважають, що саме цей вчений очолював проект і керував дослідженнями в його рамках. Газета цитує заяву прем'єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, який говорив у 2018 році, що робота над проектом триває, її веде організація під назвою SPND при Міноборони Ірану. SPND очолював Фахрізаде.

"Ви не здивуєтеся, дізнавшись, що SPND очолює та сама людина, яка керувала проектом "Амад", доктор Фахрізаде. І також невипадково, що багато ключових співробітників SPND працювали під керівництвом Фахрізаде над проектом "Амад", - наводить газета слова Нетаньяху, які він виголосив під час виступу в 2018 році, присвяченому іранським розробкам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА