19:34 30.11.2020

ВРП закликала суддів ВАКС "не перекручувати інформацію і не створювати видимість упередженого ставлення до них"

2 хв читати
ВРП закликала суддів ВАКС "не перекручувати інформацію і не створювати видимість упередженого ставлення до них"

У Вищій раді правосуддя (ВРП) прокоментували заяву Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про втручання одного з членів ради в роботу суддів, зазначивши, що рішення ради стосовно всіх без винятку суддів ґрунтуються виключно на законі.

"На розгляді Ради поряд із сотнями інших скарг перебуває дисциплінарна скарга Національної асоціації адвокатів України на дії суддів Вищого антикорупційного суду. Розгляд скарг є конституційною функцією ВРП. У Щорічній доповіді "Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні" ВРП наголошувала, що будь-яка скарга на дії суддів не може розцінюватись як втручання або тиск на суддю, оскільки таке звернення є невід’ємним конституційним правом. Чинним законодавством не передбачено жодних обмежень права будь-якої особи на звернення до ВРП зі скаргою стосовно дисциплінарного проступку судді, зокрема і обмежень щодо звернення учасника судового провадження з дисциплінарною скаргою до закінчення судового розгляду справи", - зазначається в заяві, оприлюдненій прес-службою ВРП.

У раді зазначили, що згідно з чинним законодавством член ВРП, котрий перевіряє скаргу, має право витребувати матеріали судової справи щодо завершеної процесуальної дії.

"Член ВРП з огляду на те, що на запит щодо завершеної процесуальної дії пояснення не були надані, просив надіслати завірені копії ухвал суду. Наявність ухвал свідчить про завершення певних процесуальних дій. Ознайомитись з цими ухвалами у члена ВРП можливості не було через те, що вони не були внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень", - пояснили в ВРП.

У раді зазначили, що на поточний момент жодне рішення з зазначеної скарги не приймалося. Триває перевірка. Уточнюється також, що член ВРП, який зажадав копію постанови, не приймає участі в ухваленні рішення за скаргою.

"Будь-які питання конфлікту інтересів вирішуються в порядку закону України "Про Вищу раду правосуддя" при розгляді справи Дисциплінарною палатою. Щойно звернення суддів Вищого антикорупційного суду стосовно втручання в їх діяльність надійде до Вищої ради правосуддя, рада розгляне його в установленому законом порядку", - наголошується в повідомленні.

ВРП закликала суддів ВАКС "не перекручувати інформацію і не створювати видимість упередженого ставлення до них".

"Рішення ВРП за всіма без винятку суддями ґрунтуються виключно на законі", - наголосили в раді.

Як повідомлялося, колегія суддів ВАКС звернулася в ВРП і до генерального прокурора України з повідомленням про втручання в діяльність суддів. У суді заявили, що один із членів ВРП витребував копії матеріалів судової справи, розгляд якої не завершено, попереджаючи про притягнення судді до відповідальності в разі невиконання такої вимоги. У суді вважають, що вимога є порушенням ч. 3 ст. 48 закону "Про судоустрій і статус суддів" та є проявом втручання в діяльність суддів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА