14:16 01.12.2020

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів набула чинності

3 хв читати
Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів набула чинності

1 грудня Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів, так звана Конвенція Тромсе, набула чинності.

"Саме завдяки десятій ратифікації Конвенції Верховною Радою України цей міжнародно-правовий документ, що визначає право на доступ до офіційних документів, набуває чинності не лише для України, а для десяти країн, які її ратифікували: Швеція, Боснія та Герцеговина, Естонія, Фінляндія, Норвегія, Молдова, Хорватія, Чорногорія, Угорщина і Литва", - сказала в. о. голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко на прес-конференції в Києві у вівторок.

Вона зазначила, що ратифікація конвенції Україною є важливим меседжем і заявою на міжнародній арені про Україну як про активну державу, яка здатна напрацьовувати цінні практики, ділитися ними, а також демонструє прагнення України забезпечити прозорість діяльності органів публічної влади та сприяти прозорості роботи органів публічної влади в інших країнах.

"Ця конвенція встановлює набір мінімальних стандартів для належної і справедливої обробки запитів на доступ до офіційних документів, включаючи зобов'язання держави забезпечити доступ до ефективного та незалежного механізму перегляду рішень у разі відмов надати доступ. Згідно з конвенцією, всі офіційні документи, як правило, є публічними і можуть бути обмеженими в доступі тільки для захисту інших прав і законних інтересів", - пояснила Литвиненко.

За її словами, конвенція Тромсе також встановлює низку основних гарантій права на доступ до офіційних документів, серед яких те, що запитувач не має називати причину запиту на доступ до офіційного документу, а сторони конвенції можуть надати заявникам право залишатися анонімними, будь-який запит на доступ до офіційного документу має бути розглянутий у розумні терміни.

"У доступі може бути відмовлено тільки в чітко визначених випадках на основі чітко визначених критеріїв, і запитувач має право отримати письмове обґрунтування від посадових осіб щодо відмови", - наголосила Литвиненко.

В. о. голови Офісу Ради Європи в Україні зазначила, що після завершення процесу ратифікації норми Конвенції про доступ до офіційних документів як норми прямої дії застосовуватимуться суддями під час ухвалення рішень про доступ до публічної інформації. Вона додала, що після набуття чинності Конвенцією Тромсе вперше буде створено моніторингові органи у сфері доступу до офіційних документів, і Україна буде складовою цього процесу. Зокрема, буде створено групу фахівців із доступу до публічних документів і раду сторін, діяльність яких буде спрямована на забезпечення країнами-підписантами імплементації положень конвенції Тромсе.

Заступник міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко зазначив, що закон України "Про доступ до публічної інформації", який було ухвалено майже десять років тому, передбачає у переважній більшості питань великі та найкращі стандарти відкритості й доступу до інформації, ніж мінімальні стандарти, записані в Конвенції.

"Тому Україні є чим ділитися, і запускаючи ці мінімальні стандарти, які, до речі, досить довго не могли набрати десять ратифікацій у країнах Ради Європи з різних причин, ми також як країна запускаємо дискусію про подальше майбутнє міжнародних актів у сфері доступу до публічної інформації або офіційних документів, тому що, очевидно, що рано чи пізно, але, скоріше, рано постане питання про вдосконалення цих механізмів, посилення гарантій", - наголосив Шевченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА