19:16 01.12.2020

Литва просить Білорусь надати інформацію про неполадки на першому блоці БілАЕС

2 хв читати
Литва просить Білорусь надати інформацію про неполадки на першому блоці БілАЕС

Державна інспекція з безпеки атомної енергетики (ДІБАЕ) Литви направила Мінська запит щодо інформації про можливу аварію на запасній системі охолодження першого блока Білоруською АЕС, повідомили агентству BNS в інспекції.

"ДІБАЕ звернулася до Міністерства надзвичайних ситуацій Білорусі, щоб отримати детальну інформацію про неполадки в резервній системі охолодження реактора першого блока, стан цієї системи та вплив можливих неполадок на гарантування безпеки блока під час проведення робіт із його запуску", - повідомила інспекція.

У Міністерстві енергетики, зі свого боку, повідомили BNS, що відомство не має офіційної інформації про інцидент, проте знає про те, що ДІБАЕ звернулася до білоруського міністерства.

Про інцидент повідомив портал ecohome-ngo.ny. "Під час завершення гідровипробувань на АЕС сталася велика надзвичайна подія. Через невідкритий клапан у ході відкачування рідини наприкінці випробувань був пошкоджений танкер системи аварійного охолодження першого реактора", - пише портал, публікуючи заяву Білоруської антиядерної кампанії.

"Найімовірніше, сталася імплозія бака. Він потребує заміни, але оскільки заміна бака рівнозначна визнанню аварії - його натомість намагаються полагодити. Отже, ми маємо "гарячий" реактор із резервною системою аварійного охолодження, що нештатно функціонує (в найкращому разі)", - йдеться в заяві.

При цьому, за інформацією Білоруської атомної електростанції, нині реактор перебуває в гарячому стані, й відбуваються роботи з його дослідно-промислової експлуатації, пов'язані з підвищенням потужності.

У вересні повідомлялося про початок гідравлічних випробувань першого реактора БілАЕС, але не повідомляється про дату завершення.

Міністерство енергетики Білорусі 9 листопада поінформувало, що на БілАЕС "виявлено необхідність заміни окремого електротехнічного вимірювального обладнання", а 10 листопада офіційно підтвердило призупинення відпуску електроенергії з першого енергоблока, підключеного до енергосистеми країни 3 листопада. Держатомнагляд заявив про відсутність загрози ядерній та радіаційній безпеці.

Причиною зупинки першого енергоблока БілАЕС стала поломка електротехнічного обладнання італійського виробництва, після заміни трансформаторів блок може відновити роботу, повідомляв 13 листопада віце-президент ЗАТ "Атомбудекспорт" (структура держкорпорації "Росатом"), керівник будівництва БілАеС Віталій Полянін.

19 листопада Міненерго повідомило, що перший енергоблок БілАЕС знову підключений до мережі й відновив вироблення електроенергії. Нині реактор першого енергоблока працює на потужності 40% від номінальної, тривають випробування систем і устаткування блока.

ДІБАЕ вимагала від європейських регуляторів безпеки атомної енергетики зупинити діяльність БілАЕС і якнайшвидше вирішити проблеми атомної безпеки на цій станції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА