20:31 01.12.2020

Генсек НАТО вбачає порушення міжнародного права в присутності російських військових у Придністров'ї

2 хв читати
Генсек НАТО вбачає порушення міжнародного права в присутності російських військових у Придністров'ї

Молдова - це ще один приклад того, як Росія розгортає свої війська проти волі урядів сусідніх країн, заявив у вівторок генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

За його словами, "присутність російських військових у Придністров'ї є порушенням територіальної цілісності Молдови".

"Це ще один приклад того, як Росія досить часто порушує міжнародне право і територіальну цілісність країн, включно з Молдовою", - сказав Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі за підсумками першого дня наради онлайн міністрів закордонних справ НАТО.

Він нагадав про партнерські відносини альянсу і Молдавії. "Ми високо цінуємо співпрацю з Молдовою як з партнером Північноатлантичного альянсу", - зазначив генсек НАТО.

Столтенберг привітав з обранням президентом країни Майю Санду і повідомив, що чекає можливості зустрітися з нею.

Обраний президент Молдови напередодні висловилася за діалог з Росією з питання виведення військ РФ з території Придністров'я.

"Є дві частини російських військ в Придністровському регіоні. Є оперативна група російських військ, яка розташована на території Молдови без будь-яких офіційних документів. Немає і не було ніколи угоди про перебування цих військ, немає згоди Молдови на перебування цієї групи військ у нашій країні. І ці війська повинні бути виведені, як і озброєння, і боєприпаси, які вони охороняють", - заявила Санду в понеділок на прес-конференції.

Вона додала, що є і друга частина збройних формувань Росії в Молдові - миротворчі сили. "Миротворчі сили перебувають у Молдові відповідно до угоди від 21 липня 1992 року. Наразі не існує загрози відновлення збройного конфлікту. І ми виступаємо за перетворення цієї миротворчої операції в громадянську міжнародну місію під мандатом ОБСЄ. Це не нова позиція, це офіційна позиція Молдови, яка неодноразово була озвучена упродовж років", - сказала Санду.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав безвідповідальними заяви Санду про необхідність виведення з Придністров'я російських військовослужбовців.

"Важко судити, що саме мала на увазі пані Санду, коли заявляла про необхідність вивести російських миротворців, але навряд чи це допоможе врегулюванню, і навряд чи ми зможемо прийняти таку вимогу, - досить безвідповідальну, прямо скажемо, - це факт", - сказав він на прес-конференції в Москві.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА