21:18 01.12.2020

Глава ЄК запропонувала створити "союз охорони здоров'я" в рамках ЄС для захисту від майбутніх пандемій

2 хв читати
Глава ЄК запропонувала створити "союз охорони здоров'я" в рамках ЄС для захисту від майбутніх пандемій

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала, скориставшись ситуацією з пандемією COVID-19, створити "союз охорони здоров'я" в рамках ЄС.

"Ми можемо зіткнутися з подібними спалахами і в майбутньому. Через втрати біорізноманіття нас можуть вразити і інші зоонози (інфекції, що передаються в природних умовах від хребетних тварин людині - ІФ). У разі нової пандемії, подібної нинішній, ми повинні бути впевнені, що всі європейські країни будуть однаково підготовлені і швидко зреагують", - сказала вона у вівторок на відеоконференції міністрів і представників сфери охорони здоров'я ЄС.

Глава Єврокомісії нагадала, що в ЄС охорона здоров'я належить не до союзної, а до національної компетенції і провідну роль в ній відіграють національні та регіональні органи влади.

За її словами, навіть не змінюючи базових договорів, а тільки використовуючи весь їх потенціал, можна зробити набагато більше і на рівні ЄС.

Фон дер Ляєн запропонувала три ініціативи в цьому напрямі.

По-перше, перетворити разове рішення ЄС про транскордонні загрози здоров'ю в нормативний акт, щоб мати загальноєвропейський план готовності і реагування. Він дозволить Єврокомісії оголошувати надзвичайний стан у сфері охорони здоров'я на всій території ЄС.

По-друге, дати більше повноважень і ресурсів двом союзним агентствам - Європейському центру профілактики та контролю захворювань (ECDC) та Європейському агентству з лікарських засобів (EMA).

По-третє, створити структуру охорони здоров'я, яка буде займатись більш широким колом питань, ніж управління надзвичайними ситуаціями. Наприклад, підтримкою розробки нових ліків і нових методів лікування, забезпеченням рівного доступу до них у всіх країнах союзу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА