Події

У НАБУ заявили про тиск на слідство у справі про привласнення майна Нацгвардії з боку Офісу генпрокурора

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) заявило про порушення у справі про привласнення майна Національної гвардії України з боку Офісу генерального прокурора.

"Увечері 1 грудня 2020 року генеральний прокурор таємно, не ставлячи до відома самих процесуальних керівників, без вивчення матеріалів кримінального провадження, за відсутності будь-яких правових підстав, тобто всупереч вимогам КПК України, змінила процесуальних керівників у кримінальному провадженні за фактом надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України", - повідомляє прес-служба НАБУ.

У результаті таких дій детективи НАБУ та прокурори САП не змогли своєчасно повідомити про підозру третьому можливому учаснику зазначеного злочину - колишньому посадовцю державної компанії "Укрбуд".

"Національне бюро переконане, що ця ситуація - продовження свідомого тиску на слідство, адже за останні півроку Офіс генерального прокурора вдається до таких дій не вперше", - наголошують у НАБУ.

Раніше у понеділок детективи НАБУ під процесуальним керівництвом САП овідомили про підозру двом фігурантам справи про привласнення майна Національної гвардії України. Про підозру було повідомлено заступнику директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (ДНДЕКЦ) та у вчиненні нових злочинів - колишньому народному депутату - колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ТОВ "Укрбуд Девелопмент".

Як повідомлялося, правоохоронці встановили, що після укладення між Міністерством внутрішніх справ України та будівельною компанією договору спорудження будинку в Печерському районі Києва, який згодом було перебудовано в житловий комплекс "Аристократ", група осіб вирішила укласти додаткові угоди для обміну нерухомого майна в ЖК "Аристократ" на нерухоме майно в ЖК "Оберіг" з метою заволодіння частиною зазначеного майна під час обміну. Для реалізації плану було здійснено оцінку майна з метою зменшити кількість нерухомості в ЖК "Оберіг" і ЖК "Казка", яке мало бути передане під час обміну, шляхом безпідставного заниження вартості нерухомості в ЖК "Аристократ" та збільшення вартості такого майна в ЖК "Оберіг".

Унаслідок укладення та виконання додаткових угод було втрачено активи на загальну суму 81 млн 635 тис. 448 грн.

У травні 2019 року САП погодила повідомлення про підозру колишньому командувачу Нацгвардії Юрію Аллерову, генеральному директору компанії-забудовника та оцінювачу за фактом заволодіння майном НГУ. У липні того самого року повідомлено про підозру виконавчому директору компанії-забудовника.

Національне антикорупційне бюро України і САП 2 жовтня 2019 року повідомили про підозру колишньому народному депутату Верховної Ради, власнику ТОВ "Укрбуд девелопмент" (Київ) Максиму Микитасю. У травні 2020 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу прокурора САП і застосувала до Микитася запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 100 млн грн застави.

Апеляційна палата ВАКС 14 вересня залишила в силі рішення слідчого судді щодо продовження терміну тримання під вартою Микитася до 3 жовтня 2020 року з можливістю внесення застави у розмірі 100 млн грн.

Слідчий суддя ВАКС 21 вересня наклав арешт на рухоме майно підозрюваного - цінний годинник, предмети антикваріату, твори мистецтва, старовинні книги тощо.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ