20:45 02.12.2020

ВРП заявила про недостатнє фінансування судової системи в проекті держбюджету на 2021 рік

3 хв читати
ВРП заявила про недостатнє фінансування судової системи в проекті держбюджету на 2021 рік

Обсяг видатків, передбачених у проекті державного бюджету України на 2021 рік для забезпечення діяльності судової влади, не відповідає реальним потребам, заявили у Вищій раді правосуддя (ВРП).

Відповідні листи були відправлені керівникам двох комітетів Верховної Ради - з питань правової політики та з питань бюджету, повідомляє прес-служба ВРП.

"Напередодні підготовки законопроекту "Про державний бюджет України на 2021 рік" Вища рада правосуддя направила в Кабінет міністрів України пріоритетні завдання фінансового забезпечення судової влади і її незалежності в період 2021-2023 років. Серед цих пріоритетів - забезпечення в повному обсязі видатків на виплату суддівської винагороди в установленому законодавством розмірі, оплата праці працівників апаратів судів, а також нарахування на заробітну плату", - зазначається в повідомленні.

Наголошується, що при доопрацюванні проекту держбюджету парламентський комітет з питань правової політики запропонував збільшити видатки загального фонду за бюджетною програмою "Забезпечення правосуддя місцевими, апеляційними судами і функціонування органів і установ системи правосуддя" на 5,6 млрд грн.

10 листопада 2020 року ВРП звернулася до Міністерства фінансів України з проханням врахувати пропозиції комітету під час підготовки проекту держбюджету до другого читання. Однак у затвердженому Кабміном і переданому до Верховної Ради проекті ці пропозиції не були враховані.

Державна судова адміністрація України (ДСА) 30 листопада 2020 року звернулася в ВРП з листом, в якому повідомила, що граничні обсяги видатків ДСА на 2021 рік становлять 15,653 млрд грн.

"Виходячи з цього, грошовою винагородою в наступному році будуть забезпечені лише 5245 суддів та 22 287 працівників апаратів судів (при фактичній кількості працівників апаратів судів станом на 1 листопада 2020 року – 25 070). Інші видатки споживання апеляційних та місцевих судів забезпечені лише на 29% (447,6 млн грн при потребі 1,5 млрд гривень)", - наголошують у ВРП.

Разом із тим, у своїх листах до голів правового та бюджетного комітетів ВРУ Вища рада правосуддя звертає увагу на те, що статтею 7 проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" пропонується встановити з 1 січня 2021 року прожитковий мінімум, зокрема, для працездатних осіб у розмірі 2270 грн. А для визначення базового посадового окладу судді пропонується встановлювати окремий розмір прожиткового мінімуму - 2102 гривні.

Також, відповідно до ч. 3 ст. 135 закону "Про судоустрій і статус суддів" базовий розмір посадового окладу судді становить певну кількість прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розмір якого встановлений станом на 1 січня календарного року, без будь-яких уточнень і винятків.

"Вища рада правосуддя звернулася до голови комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрія Костіна і голови комітету Верховної Ради з питань бюджету Юрія Арістова з проханням посприяти в забезпеченні критично необхідних витрат державного бюджету для ДСА України на 2021 рік", - заявили в ВРП.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА