08:55 03.12.2020

Китайський космічний апарат зібрав місячний грунт для відправлення на Землю

2 хв читати
Китайський космічний апарат зібрав місячний грунт для відправлення на Землю

Посадочний модуль китайської автоматичної станції "Чан'е-5" завершив забір ґрунту на Місяці і запакував його в контейнери для відправлення на Землю, повідомило в четвер Національне космічне управління Китаю (CNSA).

У середу апарат, успішно пробуривши грунт Місяця, витягнув зразки геологічної породи з глибини двох метрів, а потім за допомогою руки-маніпулятора зібрав зразки ґрунту з поверхні природного супутника Землі.

Як повідомляло китайське космічне агентство, у вівторок посадковий модуль зі злітним апаратом зробив успішне м'яке примісячення. Посадка була здійснена в 18:00 поблизу піка Рюмкера в Океані Бур в західній частині видимого боку Місяця.

У рамках місії після посадки на Місяць модуль повинен був зібрати близько двох кілограмів геологічної породи.

Тим часом орбітальний модуль станції з повертаним на Землю апаратом перебуває в готовності до стикування із злітним апаратом, який передасть йому капсулу з ґрунтом.

Зонд "Чан'е-5", що складається з посадкового модуля з злітним апаратом і орбітальним модулем з апаратом, що повертається на Землю, був запущений ракетою-носієм "Чанчжен-5" ("Великий похід-5") 23 листопада о 23:30 за київським часом.

Посадка апарату, що повертається на Землю, планується 16 грудня на півночі Китаю в автономному районі Внутрішня Монголія.

У разі успіху місії Китай стане третьою країною в світі після Росії та США, яка зуміла доставити місячний грунт на Землю, і першою реалізувала такий проект з 1976 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА