13:03 03.12.2020

Портал TUT.by позбавили статусу ЗМІ

3 хв читати
Портал TUT.by позбавили статусу ЗМІ

Економічний суд Мінська позбавив портал TUT.by статусу ЗМІ, передає кореспондент "Інтерфакс-Захід" із зали суду.

"Економічний суд Мінська ухвалив рішення позовну заяву про позбавлення "Тут Бай Медиа" статусу мережевого видання задовольнити, а також стягнути на користь позивача судові витрати в розмірі Br800. Також зобов'язати "Тут Бай Медиа" сплатити судове мито в розмірі Br540... Рішення може бути оскаржено в установленому порядку", - оголосив рішення суддя Іван Мойсейчик.

Гендиректор "Тут Бай Медиа" Людмила Чекіна після оголошення рішення заявила, що його буде оскаржено.

Під час засідання адвокат компанії Сергій Зікрацький заявив, що "позбавлення TUT.by статусу мережевого ресурсу спричинить за собою обмеження інтересів національних гравців на ринку ЗМІ та сприятиме приходу на цей ринок іноземних гравців, а також анонімних Telegram-каналів".

Він додав, що "позбавлення TUT.by статусу мережевого ресурсу є обмеженням свободи поширення інформації, передбаченої ст. 34 Конституції".

Чекіна під час засідання визнала, що мали місце помилки редакторів під час публікації статей, за підсумками яких виданню було винесено письмові попередження міністерства інформації. Водночас вона наголосила, що сторона відповідача не згодна з оцінкою наслідків.

"Ми згодні, що були помилки наших редакторів, ми не згодні з оцінкою наслідків. Не було мети дезінформувати населення", - стверджувала вона.

У свою чергу адвокат Тетяна Шпилевська, що представляє інтереси міністерства інформації, заявила, що "законодавство не передбачає незначності або помилок". "Воно передбачає порушення і наслідки - можливість припинення випуску мережевого видання", - сказала адвокат.

Вона також зазначила, що припинення випуску мережевого видання TUT.by не позначиться на праві громадян на отримання інформації. "Вони отримували її тоді, коли TUT.by не був мережевим ресурсом, потім отримували, коли він став мережевим ресурсом, отримують і зараз, коли статус порталу як мережевого ресурсу припинено", - вважає Шпилевська.

Крім того, на її думку, не постраждають і співробітники ресурсу, оскільки вони "можуть бути журналістами інших видань і користуватися всіма передбаченими можливостями".

Наприкінці вересня міністерство інформації звернулося до суду з позовом про припинення випуску мережевого видання TUT.by, через що портал міг втратити статус ЗМІ. Підставою стали винесені попередження Мінінформу. Відомство висловлювало претензії з приводу матеріалів про проведення виборів, діяльності Комітету державного контролю, білоруської митниці та справи, заведеної на дочку одного з редакторів порталу.

У листопаді судова колегія з економічних справ Верховного суду визнала недійсним одне з трьох попереджень Мінінформу, інші попередження та юридичні наслідки позбавлення статусу ЗМІ залишилися в силі.

З 1 жовтня Мінінформ призупинив на три місяці статус ЗМІ для TUT.by. "Наказом міністерства інформації від 29 вересня 2020 року випуск мережевого видання TUT.by призупиняється з 1 жовтня 2020 року до 30 грудня 2020 року", - йшлося в повідомленні міністерства.

Мережеве видання TUT.by зареєстровано в січні 2019 року, до цього з моменту заснування у 2000 році портал працював без статусу ЗМІ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА