17:28 03.12.2020

Питання українських місць пам'яті та поховань на території Польщі має обговорюватися за участю української громади - УІНП

2 хв читати
Питання українських місць пам'яті та поховань на території Польщі має обговорюватися за участю української громади - УІНП

Український інститут національної пам'яті заявляє, що питання українських місць пам'яті та поховань на території Польщі має обговорюватися за участю української громади в цій країні.

"Український інститут національної пам'яті закликав колег за всякої можливості залучати до розгляду окремих чутливих питань представників громад. Оскільки УІНП послідовно стоїть на позиції, що питання українських місць пам'яті та поховань на території Республіки Польща мають обговорюватися за участю української громади в цій країні. Адже саме її представники насамперед організовують меморіальні заходи на цих місцях пам'яті та опікуються ними", - йдеться в заяві за результатами міжінституційних переговорів Українського інституту національної пам'яті та Інституту національної пам'яті Польщі.

Під час зустрічі голів інститутів сторони обговорили доцільність проведення в січні-лютому 2021 року українсько-польських експертних консультацій щодо врегулювання проблемних питань у сфері увічнення пам'яті жертв воєн та політичних репресій.

"Очікуємо відновлення пам'ятника на могилі вояків УПА, похованих на горі Монастир, у його первинному вигляді. Залишаємося відданими домовленостям президентів обох країн та в цілому виконанню попередньо досягнутих міждержавних угод та домовленостей", - йдеться в заяві.

Зазначено, що українська та польська сторони в робочому порядку опрацювали заявки на проведення пошукових та ексгумаційних робіт на території України, але остаточне рішення з цього питання буде ухвалено після виконання домовленостей щодо української військової могили на горі Монастир.

"Поставити остаточну крапку у вересневій розмові двох президентів може також включення пам'ятника на горі Монастир до реєстру військових поховань Республіки Польща. Українська сторона також повторно нагадала про прихильність до ідеї легалізації проблемних пам'ятників "всі на всі", - йдеться в заяві УІНП.

Крім того, на прохання української громади в Польщі делегація УІНП озвучила представникам питання, які турбують громаду у сфері історичної пам'яті. Зокрема, відсутність результативного діалогу між громадськими організаціями українців та польською стороною і проблеми зі сприйняттям української національної меншини в Польщі як частини польської історії.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА