19:06 03.12.2020

В Офісі генпрокурора заперечують обґрунтованість звинувачень НАБУ в перешкоджанні притягненню винних до відповідальності у справі Нацгвардії

5 хв читати
В Офісі генпрокурора заперечують обґрунтованість звинувачень НАБУ в перешкоджанні притягненню винних до відповідальності у справі Нацгвардії

В Офісі генерального прокурора України заявляють, що 2 грудня на сайті Національного антикорупційного бюро України було розміщено повідомлення, в якому безпідставно звинуватили Офіс генпрокурора нібито в перешкоджанні притягненню винних до відповідальності у справі Нацгвардії.

"Вважаємо за необхідне звернути увагу громадськості, що всі рішення, які прийняті Офісом генерального прокурора і, зокрема, генеральним прокурором, ґрунтуються виключно на вимогах кримінального процесуального законодавства України, міжнародних договорах, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини та в межах встановлених законом термінів", - йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора, оприлюдненому в четвер увечері.

Так, зазначають в Офісі, згідно з ч. 1 ст. 36 Кримінального процесуального кодексу України, прокурор, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог КПК, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повноважень, забороняється. Зазначені норми також кореспондуються з положеннями закону України "Про прокуратуру".

1 грудня 2020 року генпрокурор відповідно до вимог КПК України змінив групу прокурорів, що здійснюють нагляд за додержанням законів у формі процесуального керівництва, у кримінальному провадженні за фактом надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України, яке розслідують детективи НАБУ.

"У зв'язку з тим, що справа набула резонансного статусу, з метою забезпечення швидкого, повного, неупередженого, всебічного та ефективного дослідження усіх обставин кримінального провадження, генеральним прокурором дійсно було прийнято рішення про включення генерального прокурора до складу групи. Окрім цього, з метою досягнення ефективного досудового розслідування та вивчення обставин справи по суті, до складу групи прокурорів було включено в. о. керівника САП Максима Грищука, а старшим групи визначено начальника управління САП Андрія Довганя", - йдеться в повідомленні.

В Офісі наголошують, що такі дії генпрокурора, відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства України, не потребували жодних узгоджень з жодною особою або органом досудового розслідування.

"При цьому звертаємо увагу громадськості та Національного антикорупційного бюро України, що зміна групи прокурорів у кримінальному провадженні не впливає на проведення слідчих розшукових дій у рамках досудового розслідування кримінального провадження правоохоронним органом", - йдеться в повідомленні.

Більше того, додають в Офісі, виключно за результатом вивчення матеріалів кримінального провадження, з дотриманням вимог КПК та встановлених процесуальних термінів, генпрокурор склав та підписав повідомлення про підозру діючому народному депутату як ймовірному учаснику злочинної групи, що отримує неправомірну вигоду за використання покладених на нього законних повноважень та обов'язків нардепа. Надалі, за дорученням генпрокурора, 17 вересня 2020 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру нардепу.

"Неможливо проігнорувати і той факт, що детективи НАБУ, замість того, щоб надати всі наявні матеріали генеральному прокурору для їх вивчення, у порушення вимог чинного законодавства, розголосили відео негласних слідчих розшукових дій з метою намагання здійснення тиску на генерального прокурора з допомогою медіа-спільноти і громадських активістів та необґрунтованого звинувачення у прикритті ймовірних фігурантів кримінального провадження, що є порушенням гарантії незалежності прокурора у прийнятих ним рішеннях. Наголошуємо, що оцінка обґрунтованості підозри будь-якій людині на підставі декількох відеоматеріалів була б грубим порушенням основних конституційних засад", - йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Як повідомлялося раніше, підозрюваний у справі про заволодіння майном Національної гвардії, екс-народний депутат Максим Микитась пішов на угоду зі слідством, йому змінено запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело.

За словами співрозмовника агентства, 2 грудня у Вищому антикорупційному суді (ВАКС) відбулося засідання в закритому режимі, на якому Микитасю було змінено запобіжний захід. "Суд змінив йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт, також, згідно з підписаною угодою, Микитась зобов'язується повернути 50 млн грн збитків у справі про заволодіння майном Нацгвардії", - розповіло джерело, додавши, що цю суму Микитась ще не відшкодував.

2 грудня НАБУ офіційно повідомило про те, що підозрюваний у справі про заволодіння майном Нацгвардії, колишній народний депутат добровільно відшкодував до держбюджету 50 млн із загальної суми збитків у 81 млн 640 тис. грн.

Водночас офіційного підтвердження від прес-служби ВАКС про зміну запобіжного заходу та інформації про угоду зі слідством немає, оскільки засідання було в закритому режимі.

Раніше в НАБУ заявили про тиск на слідство у справі про привласнення майна Нацгвардії з боку Офісу генпрокурора, оскільки генпрокурор Ірина Венедіктова замінила процесуальних керівників.

При цьому джерела в правоохоронних органах розповіли агентству, що антикорупційні органи розслідують факт можливої причетності заступника керівника Офісу президента України Олега Татарова до фальсифікації експертизи у справі Микитася. У подальшому низка ЗМІ оприлюднила інформацію з посиланням на свої джерела про те, що 2 грудня планувалося вручення підозри Татарову, проте цього не сталося, і генпрокурор замінила процесуальних керівників у цій справі.

Як повідомлялося, в понеділок детективи НАБУ за процесуального керівництва САП повідомили про підозру двом фігурантам справи про привласнення майна Національної гвардії України. Про підозру було повідомлено заступнику директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (ДНДЕКЦ) та у вчиненні нових злочинів - колишньому народному депутату - колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ТОВ "Укрбуд Девелопмент".

Правоохоронці встановили, що після укладення між Міністерством внутрішніх справ України та будівельною компанією договору спорудження будинку в Печерському районі Києва, який згодом було перебудовано в житловий комплекс "Аристократ", група осіб вирішила укласти додаткові угоди для обміну нерухомого майна в ЖК "Аристократ" на нерухоме майно в ЖК "Оберіг" з метою заволодіння частиною зазначеного майна під час обміну. Для реалізації плану було здійснено оцінку майна з метою зменшити кількість нерухомості в ЖК "Оберіг" і ЖК "Казка", яке мало бути передане під час обміну, шляхом безпідставного заниження вартості нерухомості в ЖК "Аристократ" та збільшення вартості такого майна в ЖК "Оберіг".

Унаслідок укладення та виконання додаткових угод було втрачено активи на загальну суму 81 млн 635 тис. 448 грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА