22:02 03.12.2020

У Молдові вибухнула парламентська криза: опозиція покинула зал засідань

2 хв читати
У Молдові вибухнула парламентська криза: опозиція покинула зал засідань

Парламент Молдови в четвер увечері перервав засідання після того, як опозиція покинула зал на знак протесту проти дій нової парламентської більшості.

Як передає кореспондент "Інтерфаксу" з парламенту, партії "Дія і солідарність" (PAS), "Платформа DA", Демпартія і Pro Moldova покинули зал засідань на знак протесту після того, як більшість відмовилася анулювати результати голосування з безлічі законопроектів, прийнятих з порушенням законодавства протягом лічених хвилин.

Віце-спікер Олександр Слусар заявив, що в четвер "парламент перетворився на просту машину для голосування", приймаючи закони "в порушення елементарних норм закону і моралі".

Депутат PAS Сергій Литвиненко сказав, що подібні практики "не застосовуються навіть у бананових республіках", і більшість депутатів "діяли в бандитському стилі".

Голова Демпартії Павло Філіп зазначив, що "не можна робити вигляд, що нічого не сталося" - найважливіші фінансові документи, як бюджет і податково-бюджетна політика були затверджені без підрахунку голосів і без того, щоб "хтось хоча б зрозумів, за що голосував".

Зі свого боку, віце-спікер Влад Батринча заявив, якщо хтось із депутатів не згоден з проектами бюджету підготовленими урядом, то "законний вихід тільки один - висловити цьому уряду вотум недовіри".

Депутати нової парламентської більшості, сформованої з соціалістів, фракції "Шор" і перебіжчиків з Pro Moldova, відмовилися повернутися до голосування і переглянути його результати.

На знак протесту решта депутатів покинули зал засідань.

Хоча в парламенті був мінімальний кворум у кількості 52 депутатів, нова парламентська більшість вирішила перервати засідання. Нове засідання має відбутися в п'ятницю.

Раніше, незважаючи на протести опозиції, нова парламентська більшість у четвер обмежила повноваження президента, перевівши Службу інформації і безпеки (СІБ) з підпорядкування президента в підпорядкування парламенту. Також було прийнято ще кілька спірних законопроектів, які навіть не отримали належних у таких випадках висновків уряду і парламентських комісій.

Напередодні обраний президент Молдови Майя Санду закликала своїх прихильників у четвер на акцію протесту "проти узурпації влади" чинним президентом Ігорем Додоном. Кілька тисяч людей провели акцію протесту, але після того, як вони розійшлися, парламентська більшість без обговорення прийняла всі спірні закони.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА